четвер, 09 жовтня 2008 19:29

Світлодіоди та ліхтарі на сонячних батареях економлять електрику

Вінничанин Леонід Козакевич для нічного освітлення подвір"я придбав у магазині бездротові світильники на сонячних батареях.

— Товариш мені порадив, бо я не хотів рити траншеї аби тягнути дроти. Газони вже засіяв, не портити ж красу, — каже.

Козакевич спочатку встановив світильники на сонячних батареях для освітлення дороги від гаража до вулиці. Говорить, це зручно й економно. Вдень ліхтарі заряджаються від сонця, вночі  видають спожиту за день енергію. Повної денної зарядки акумуляторів вистачає на 10–12 год.

Світильники на сонячних батареях привозять на замовлення.

Термін експлуатації до ста тисяч годин

— За це літо ми продали 300 штук, — розповідає менеджер магазину побутового світла Оксана Платунова, 29 років. — Переважно китайського виробництва й австрійської фірми "EGLO". Найбільш ходова модель — стовпчики з кулею вгорі. Хоча варіантів багато: від настінних бра до фігурок гномів і тварин. Є світильники для басейнів. Вони плавають на воді. Можуть бути у вигляді куль або лілій. Ціни — від 50 до 120 гривень.

Крім звичайних жовтих і білих, на ринку є кольорові ліхтарі.

— Їх добре використовувати при створенні ландшафтного дизайну. Адже можна експериментувати з різними відтінками синього, червоного, зеленого, — пояснює менеджер.

Світло від ліхтарів на сонячних батареях не таке яскраве, як від електрики.

— Такі світильники, як маячки, що підсвічують найбільш темні ділянки, — зазначає Платунова. — Нікель-кадмієві акумулятори потужністю від 600 до 1000 міліамперів забезпечують до тисячі циклів зарядки-розрядки.

Ще один "писк" моди серед освітлювальних приладів — світлодіоди.

— Це крихітні мікросхеми, замкнуті в електричний ланцюжок. У них немає нитки розжарювання. Світяться за рахунок руху електронів у напівпровідниковому матеріалі. Термін експлуатації до ста тисяч годин. Працюють при дуже низькій, усього 3,2 вольта, напрузі.

Зараз ви читаєте новину «Світлодіоди та ліхтарі на сонячних батареях економлять електрику». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути