Ексклюзиви
четвер, 19 серпня 2010 20:08

"Сусіди навіть бояться вмиватися тою водою"

Автор: фото: Тетяна ЩЕРБАТЮК
  Біля свого будинку по вулиці Петра Запорожця у Вінниці Віра Діденко качає воду з колонки, а її сусід Володимир Шешин п’є. Кажуть, у їхньому двоповерховому будинку водогону і каналізації немає. За день набирають додому п’ять відер води
Біля свого будинку по вулиці Петра Запорожця у Вінниці Віра Діденко качає воду з колонки, а її сусід Володимир Шешин п’є. Кажуть, у їхньому двоповерховому будинку водогону і каналізації немає. За день набирають додому п’ять відер води

"У селі погана вода. Особливо на вулиці Терешкової. Люди масово хворіють — проблеми з кишечником, суглобами, виявляють рак", — розповідає 60-річний Василь Марценюк, сільський голова Заозерного Тульчинського району.

Уперше на проблеми з водою звернули увагу в місцевій школі та дитячому садку.

— Завідувачі почали скаржитися, що вода неякісна, має багато осаду, — додає голова. — Стали її перевіряти в санстанції. Виявилося, що перевищена норма нітратів і є кишкова паличка. Навесні цього року почистили 41 криницю громадського користування. Це допомогло, та не надовго. Тепер вода знову брудна.

Люди вважають, що вода в криницях забруднюється через викиди Ладижинської теплоелектростанції. Вона розташована за 4 км. Вугільний шлак складають на території села.

— Це абсолютно виключено, що наші шлаковідвали можуть впливати на якість води, — каже головний інженер Ладижинської ТЕС Олександр Березніцький. — Шлак не може вплинути ні на кислотність, ні на наявність кишкової палички.

— У мене приватна криниця, але вода теж брудна, — каже 44-річний Валерій Слик. — Особливо помітно це, коли її закип"ятити. Вода робиться білою. Треба, щоб півгодини постояла, аби осад спав.

Жителька села Марія Паламар, 50 років, рік не п"є води з колодязя:

— Торік почав боліти желудок. Стала вичисляти, оказалося, що болить більше в ті дні, коли п"ю багато води. Стала кип"ятити, трохи полегшало. Тоді син заніс воду на аналіз. Виявилося, що в ній багато бактерій і нітратів. Став привозити мені бутильовану, желудок пройшов за два тижні.

На загальних зборах люди вирішили прокласти в селі водогін.

— Звернулися за допомогою до губернатора, воду перевірили працівники облсанепідстанції та визнали, що вона справді не придатна для пиття, — пояснює Василь Марценюк. — Уже створили ініціативну групу і тепер розробляємо проектну документацію для водогону.


У місті Гнівань Тиврівського району водопровідна вода тече брудною.

— У ванній вода оранжева набирається. Фільтри міняємо не раз на три місяці, як передбачено, а раз на тиждень, — розказує Вікторія Дацюк, 31 рік, жителька будинку на вул. Промисловій. — А сусіди, в яких фільтри не встановлені, бояться навіть вмиватися тою водою.

Сім"ї, де є маленькі діти, використовують бутильовану воду.

Жителі зверталися до місцевої влади. Там говорять, що труби старі, термін їх використання вийшов. Проте фінансування на заміну водогону немає.

— У нас є сім артезіанських свердловин, звідки і бере воду водоочисна станція, — зауважує міський голова Гнівані 49-річний Іван Шевчук. — Але всі свердловини знаходяться в гранітних покладах. Тому там заліза більше, ніж потрібно. Вода після кип"ятіння стає червонуватого кольору. Спеціальні фільтри коштують більш як півмільйона.

Зараз ви читаєте новину «"Сусіди навіть бояться вмиватися тою водою"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути