середа, 14 листопада 2007 07:07

Руслана Імереллі вигнали з засідання опікунської ради

Автор: фото з архіву Руслана Імереллі
  Президент організації ”ЮЗЕР” Руслан Імереллі
Президент організації ”ЮЗЕР” Руслан Імереллі

На Вінниччині понад 34 тис. дорослих людей мають розлади психіки. Чимало з них є  самотніми, такими, що потребують особливої уваги. Процедура призначення їм опікунів — непрозора, стверджують у всеукраїнській громадській організації інвалідів-користувачів психіатричної допомоги "ЮЗЕР".

— Хворі можуть роками не знати про призначення опікунства. Опікуни з"являються, коли людей забирають з осель на лікування або вони помирають. Тоді успадковують квартири, — каже президент організації "ЮЗЕР" вінничанин Руслан Імереллі. — За моїми даними, з 2002 по 2006 роки з подачі вінницької опікунської ради суди призначили 100 опікунів над психічнохворими. Усій Вінниці відомо, що опікуном пацієнта обласної психлікарні нещодавно стала бухгалтер цієї клініки. Далекі родичі хворого в суді оскаржували це, але справу програли.

Що вам відповіли в опікунській раді?

— Ми подавали запити про роботу опікунської ради, але отримали лише відписки. Членів ради призначає мерія. Очолює її заступник мера Микола Гунько. Із засідання ради мене виганяли. І це при тому, що я був довіреною особою людини, чию справу мали розглядати. Положення про роботу опікунської ради теж не показали. Хоча такі документи мають бути відкритими. В інших містах вони вивішені на інтернет-сторінках мерій. У нас пообіцяли надати їх після затвердження  нової версії. Коли — невідомо.

Як зробити, щоб призначення опікунів відбувалося прозоро?

— Потрібно затвердити новий порядок організації опіки та піклування у Вінниці. Робочі матеріали опікунської ради в розумних межах мають бути відкритими для преси та громадських організацій. До складу ради повинні входити представники громадських організацій.

Чому ви займаєтеся проблемами таких людей?

— Я не приховую того, що хворію на епілепсію. Завдяки сучасному лікуванню у мене зараз немає приступів. П"ять років тому створив організацію "ЮЗЕР". Ми надаємо консультації психічнохворим, можем оплатити послуги юриста, допомагаємо під час судових розглядів.

Як часто доводиться стикатися з небезпечними психічнохворими?

— На шизофренію хворіє 1 відсоток населення. А ще є епілепсія, психози, інші хвороби. З такими людьми всі стикаються майже щодня. Якщо ці хворі загрожують оточуючим або власному здоров"ю, їх госпіталізують. Але частіше здорові люди ображають хворих, аніж навпаки.

Зараз ви читаєте новину «Руслана Імереллі вигнали з засідання опікунської ради». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути