Ексклюзиви
пʼятниця, 01 лютого 2008 18:45

Райрада дасть гроші на перейменування вулиць Леніна

Автор: фото: Надія ШТУПУН
  Голова політико-консультативної ради Алла Сигерич-Кушнір:
Голова політико-консультативної ради Алла Сигерич-Кушнір:

Політико-консультативна рада при Вінницькій райраді рекомендує змінити назви сільських вулиць, що пов"язані з діячами комуністичного режиму. Сільрадам, які визначать нові назви, райрада виділить кошти на перейменування. Усього у Вінницькому районі 29 вулиць імені Леніна, Дзержинського, Котовського, Калініна, Павліка Мороза. Ще збереглися чотири пам"ятники Леніну. На Оленівській сільраді є напис "Слава КПСС!".

— Не можна виховувати в дітях національну українську ідею, коли біля школи стоїть пам"ятник Леніну. Діти все одно запитають, навіщо його поставили? — каже голова політико-консультативної ради  50-річна Алла Сигерич-Кушнір.  — Це дуже серйозна підсвідома агітація.

Скільки коштуватиме перейменування вулиці?

— У залежності від її довжини — 3–5 тисяч гривень. Гроші на це будуть виділятися з районного бюджету. А на знесення пам"ятників узагалі потрібна тільки ініціатива місцевої влади. Такий демонтаж копійки коштує.

Перероблювати Леніна на Шевченка не варто. По-перше, нормально це все одно не зроблять. По-друге, у тих пам"ятниках радянський дух.

Які незручності створить перейменування?

— Багато хто боїться проблем із документами, спадщиною. Насправді, вся документація буде виготовлятися одразу всім людям, які живуть на вулиці. При оформлені спадщини потрібна буде лише довідка про перейменування.

Люди забувають вигоди — при зміні назви будинки отримають нормальну нумерацію. Без дробів, букв, що вже до "є", "ю", "я" тягнуться... Безкоштовно поставлять нові таблички з номером і назвою вулиці.

Чи вже перейменовували вулиці в селах?

— За 16 років незалежності — жодної. У селах Пултівці та Вінницькі Хутори далі розмов не пішло. Основна проблема — небажання людей щось змінювати. Єдина вулиця у Вінницькому районі, яка відповідає національній ідеї, — це імені Чорновола в Якушинцях. І то вона новозбудована, а не перейменована.

Ми рекомендуємо на батьківських зборах у школах визначати відомих особистостей сіл, чи просто тих, хто зробив для села багато. Наприклад, у Вінницьких Хуторах люди піднімають питання назвати вулиці іменем односельця Миколи Сідака. Він нещодавно врятував людей з-під криги на озері. Чим не герой? У кожному селі знайдуться свої герої. Давайте їх прославляти.

Зараз ви читаєте новину «Райрада дасть гроші на перейменування вулиць Леніна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути