четвер, 25 грудня 2008 17:21

Палець відхиляється всередину стопи через незручне взуття

Палець відхиляється всередину стопи через незручне взуття

Одеситка Тетяна Сідельникова, 41 рік, звернулася до вінницької приватної кліники "Товмед" після кількох консультацій у лікарнях Одеси, Харкова, Києва. Медики пропонували жінці довготривалу болісну операцію, гіпс на півроку й реабілітаційний період до 1,5 року.

— У мене на ногах біля великого пальця виросли кістки, ноги пекли при ходінні. Останнім часом стало важко рухатися, — каже жінка.

Кандидат медичних наук, лікар вищої категоріїї Вігєн Товмасян узявся прооперувати Сідельникову.

— Hallus valgus — це відхилення першого пальця стопи всередину, — пояснює медик. — Воно може бути викликано незручним взуттям із завуженим носом і високими підборами, надмірною вагою, вагітністю, системними захворюваннями опорно-рухового апарату та нервової системи. Відхилення кісток і модифікація функції м"язів призводить до збільшення широтних розмірів стопи, "заповзання" першого пальця під другий. Виникають зони підвищеного навантаження на передню частину стопи. Навколо них розвивається запалення м"яких тканин з яскраво вираженим больовим синдромом. Це обмежує щоденну активність пацієнта й робить неможливим використання звичайного взуття.

Операція триває 3,5–4 год. Якщо проблема виникла з обома ногами, то виправляють одночасно. Шви знімають за два тижні. Гіпсова пов"язка в післяопераційний період не потрібна. Для відновлення використовують лише спеціальне бинтування протягом 7–8 тижнів.

— Ходити почала на другий день після операції, а додому відправилася на третій, — говорить Тетяна. — Зараз приїжджаю на консультації раз на півтора місяця.

У післяопераційний період із кожним пацієнтом клініки "Товмед" індивідуально вирішують, коли знімати шви, робити контрольний рентген та приходити на консультації. Повне відновлення стопи відбувається приблизно за шість місяців.

Зараз ви читаєте новину «Палець відхиляється всередину стопи через незручне взуття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути