Ексклюзиви
четвер, 29 травня 2008 20:33

Останки близько 20 тисяч радянських полонених знайшли у Вінниці

Торік під час розкопок німецьких поховань на вул. Чехова поблизу гаражного кооперативу "Салют" дослідники натрапили на захоронення 122 радянських військовополонених. Цього року з Києва приїхали працівники організації "Пам"ять і Слава". Вони займаються пошуком військових захоронень.

— Цього року у серидені травня розкопали вісім траншей біля гаражів, — розказує депутат Замостянської райради в місті 72-річний Микола Лагубський. — У них було більше семи тисяч скелетів, скиданих насипом. Потім знайшли ще вісім траншей на території військової частини. Думаю, що загалом там поховано тисяч 20. Такого великого захоронення в Україні ще не було.

Торік німецькі дослідники викопали останки німецьких військових і перевезли їх до міста Славута на Хмельниччині. Радянських військовополонених ніхто перепоховувати не збирається.

— Ми порахували, що на сім тисяч скелетів треба щонайменше вісімсот гробів, — говорить головний спеціаліст київського відділення пошукової організації "Пам"ять і Слава" В"ячеслав Грибайлов. — Це дуже дорого. Я в Києві добиватимуся, щоб останки не перезахоронювали. А на місці найбільшого в Україні поховання треба зробити меморіал пам"яті.

Під час Великої Вітчизняної війни на місці теперішньої вул. Чехова був німецький концтабір "Скала-229".

— Під час розкопок ми знаходили розпиляні черепи, — згадує 85-річний почесний пошуковець України Дмитро Александров. — Можливо, тут проводилися досліди над людьми. У тому концтаборі були військовополонені, які будували ставку Гітлера "Вервольф" у Стрижавці. Нікого з них не залишали в живих.

78-річному Василеві Ровенчаку було 13 років, коли німці розстрілювали військовополонених.

— Вечером ми пасли корів, коли вони людей розстрілювали, — розповідає Ровенчак. — Коли затихли, ми з хлопцями пішли подивитися, що там. А там уже їх землею присипали, але не всіх добили. Земля, як холодне, трясеться.

У генеральному плані Вінниці на місці знайдених поховань за кілька років мав зводитися новий житловий мікрорайон. Якщо ділянці нададуть статус меморіалу, то там не можна буде проводити будівельних робіт.

Зараз ви читаєте новину «Останки близько 20 тисяч радянських полонених знайшли у Вінниці ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути