четвер, 06 серпня 2009 18:08

Невідомі розкопали склеп панів Мироненків

Автор: фото: Аріна КАНТОНІСТОВА
  Ганна Брус (ліворуч) та Аріна Павленко (праворуч) біля виритої ями у склепі панів Мироненків у селі Остапківці Немирівського району. На передньому плані чоловік Ганни Брус — Микола. У ямі видно труну з людськими рештками
Ганна Брус (ліворуч) та Аріна Павленко (праворуч) біля виритої ями у склепі панів Мироненків у селі Остапківці Немирівського району. На передньому плані чоловік Ганни Брус — Микола. У ямі видно труну з людськими рештками

У селі Остапківці Немирівського району два місяці стояла розритою могила-склеп панів Мироненків, які жили там до 1917 року.

— Може, шукали на покійниках золото й брільянти? — розмірковує місцева жителька 77-річна Ганна Брус. — Та де було то золото? Родичка мого чоловіка Івана ходила обмивати пана, коли той помер. Це якраз на революцію 1917-го року було. Ободрали Мироненка так, що не було в чому й поховати. Знайшли щось стареньке, то так і вділи.

У склепі, крім пана, поховані дві його дружини, що померли раніше. Розриту могилу помітив 50-річний Анатолій Павленко.

— Це мій чоловік, — пояснює Аріна Павленко, 46 років. — Приїхала якась жіночка на Зелені святки, хотіла побачити панський цвинтарок. А Толік якраз пас корови. Провів її туди, бачить — на одному місці накидано прив"ялих гілочок. Підіймає їх, а там яма.

Хати Павленків та Брусів стоять неподалік склепу.

— Після свята Побєди я чекала корови, бачу, йдуть двоє, — згадує Аріна, ведучи до захоронення крутим пагорбом. — Крепкі такі, високі, молоді. Металошукачі новенькі, аж блищали. Я не звернула уваги, мало куди хто йде. Зараз у лісах металолом усі шукають.

З гробниці йшов такий страшний трупний запах

Викопана яма близько 1,5 м завглибшки, діаметром до 70 см. Із неї видно цинкову труну із зсунутою кришкою. Жінки розповідають, що склеп мурований, обкладений цеглою. За радянських часів вхід завалили.

— Чув, що родичі Мироненків у Москві живуть, — говорить 81-річний Іван Присяжнюк. — Кажуть, то вони найняли людей, щоб кості панів забрали й відвезли їм. Ми ще дивувалися, що нащо ж так, можна було б просто приїхати та забрати. А виходить, то дуже дорого. І багато времені треба, стільки всяких бумаг, дозволів.

У пана Олександра Мироненка було троє дітей.

— Син Борис та дві доньки Сюзанна та Льоля, — говорить Ганна Брус. — Дали їм знати, як зайшли в село більшовики. Борис втік над річку Буг. Сестри переховувалися в одного отставника. Він ходив до них. А потім і вони втекли. Уже після війни казали, прийшов чоловік у село, зветься Борис, а фамілія вже не Мироненко. Просив, щоб виписали йому якусь бумагу. По расказам догадалися, що то син пана. У нього ще від однієї наймачки з Вороновиці син був. Старий пан її не признавав. Після революції ця наймачка десь ділася.

Відспівати покійних Мироненків із Немирова приїжджав священик Свято-Троїцького жіночого монастиря протоієрей 32-річний Павло Петльований.

— Питає у нас, чи добрий був пан, — додає Аріна Павленко. — Кажемо, дуже добрий. Баби розказували, тоді ж люди бідно жили. А старий пан наказував селянам: "Чого не йдеш до мене хліба позичати? Коли вродить у тебе, то віддаси".

Яму зарили 1 серпня після візиту кореспондента "ГПУ".

— У перші дні з гробниці йшов такий страшний трупний запах. Ходили в сільраду, а нам кажуть: "Хто її рив, той хай і зариває", — скаржиться Павленко. — Боялися, бо поки було тепло, а далі ж дощі. А якби залило склеп? Хто його знає, що в ньому. Може, якась інфекція. Діти туди лазили, палицями в тих гробах колотили. Слава Богу, вже не переживаємо. А за могилкою будемо дивитися.

Зараз ви читаєте новину «Невідомі розкопали склеп панів Мироненків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути