Ексклюзиви
пʼятниця, 04 травня 2007 07:02

Наталя Слободяник виборола право вчитися в будь-якому вузі України

Автор: фото: Надія ШТУПУН
  Випускниця Барського ліцею Наталя Слободяник із села Бджільне Теплицького району з викладачем суспільних дисциплін Тетяною Ковальчук
Випускниця Барського ліцею Наталя Слободяник із села Бджільне Теплицького району з викладачем суспільних дисциплін Тетяною Ковальчук

17-річна учениця обласного гуманітарного ліцею з міста Бар зайняла третє місце на всеукраїнському турнірі юристів та істориків. Це надає їй право піти без іспитів до будь-якого вітчизняного вищого навчального закладу.

— Можу вступити за співбесідою, — уточнює Наталя. — На кафедрі Академії Служби безпеки та викладач Академії зовнішньої торгівлі і міжнародних відносин мені так і сказали — можу вступати до будь-якого національного вузу за співбесідою.

Наталя від радощів та емоцій не може встояти спокійно, все намагається підстрибнути. Потім умощується на край стільця, і при будь-якій нагоді встає.

Розповідає, що навчального закладу ще не вибрала. Буде радитися з батьками, які живуть у селі Бджільна Теплицького району.

Більшість Наталчиних однокласників хоч і не мають таких привілеїв, теж планують вступати до інститутів та університетів.

Випускники єдиного 11 класу вважають себе місцевою елітою

— Щорічно половина учнів нашого ліцею вступають у вузи, — розповідає заступник директора ліцею в Барі Людмила Хілінська, 50 років. — У нас навчаються діти із сіл, тому, зрозуміло, вступають вони на безкоштовні місця. Інакше батьки навряд чи змогли б оплатити їхнє навчання.

Барський ліцей для обдарованої сільської молоді працює з 2001 року. З усієї області за рекомендацією начальників райвідділів освіти до нього щороку набирають 60 дітей.

— Ми влаштовуємо для них випробування, — говорить Людмила Хелінська. — До класу педагогічного напряму необхідно скласти іспити з української мови, літератури та математики. Для правознавців — екзамен з української мови, правознавства та історії України. Дітей забезпечуємо безкоштовним житлом і харчуванням.

Значна частина випускників ліцею продовжують навчання в Барському гуманітарно-педагогічному коледжі.

— Це дуже хороша перспектива для дітей, — розмірковує Наталя Слободяник, — адже більшість шкіл у селах — дев"ятирічки. Старші класи є переважно в міських школах. Та в них можуть собі дозволити навчатися тільки діти з найближчих сіл або заможних родин.

Учні Барської школи N1 підтверджують Наталчині слова. Випускники єдиного 11 класу вважають себе місцевою елітою.

Практично у всіх батьки чи бізнесмени, чи начальники

— Планую вступати до Вінницького педінституту на вчителя історії, — зізнається, стоячи в колі друзів-однокласників, 16-річна Інна Чорноконь. — Я вам так скажу: без грошей ви не поступите даже на парікмахера. Які поросята на взятки? Це вже не модно. Краще вже це все на базарі купити, а то думай як його ше вигодувати, як привезти. У нас практично у всіх батьки чи бізнесмени, чи начальники. Ті, шо попростіше, ше в дев"ятому класі пішли в технікуми або училища. Вони самі розуміють, що поступити в них не було шансів.

Інна Чорноконь упевнена, що вступить. Раз на тиждень вона їздить до репетиторів у Вінницю.

— Я займаюся у викладача з університету. По 30–40 гривень за 45 хвилин платимо. Наші вчителі тоже репетиторством займаються. Вони не такі круті, трохи менше беруть — десь по 20–25 гривень. Але ми до них не ходимо, — завершує Інна під дружній гул однокласників.


Ціни на навчання У вузах Вінниці


 Найдорожчий
факультет
 Ціна на рік, грн  Найдешевший
факультет
Ціна на рік, грн 
 Медичний університет
Стоматологія
 9000  Лікувальна справа  8000
 Технічний університет
Менеджмент організацій зовнішніх економічних відносин
 5398  Будівельний факультет  3486
 Педагогічний університет
Англійська, німецька, історія, фізвиховання, психологія
 4500  Російська мова  2800
 Аграрний університет
Економіка та право
 3200  Агрономічний, механізаторський  3000
 Торговельно-економічний університет
Державні фінанси
 5400*    

* — інформація "ГПУ"

Освітяни рекомендують звернути увагу на технікуми

Нині на ринку праці забагато вчителів і правознавців, запевняють в обласному управлінні освіти.
— За великим рахунком, у нас забагато всіх спеціальностей, які випускають вищі навчальні заклади, — каже провідний спеціаліст обласного управління освіти Олена Стецишина, 38 років.
Працівники управління освіти рекомендують випускникам вступати до ПТУ. На ринку бракує працівників робітничих професій — механізаторів, трактористів, електриків, монтажників санітарно-технічних систем. Альтернативою інститутам та університетам можуть бути технікуми.
— Приміром, будівельний технікум Вінниці випускає архітекторів, — продовжує Олена Стецишина. — Зважаючи на розвиток будівництва, ці люди завжди знайдуть роботу. Немає дизайнерів, а вони дуже цінуються. Через заплановану земельну реформу потрібні землевпорядники, яких у нас практично немає. Не вистачає менеджерів різних рівнів виробництва.
У Вінницькій області цього року 15 тис. випускників 11 класів.

Зараз ви читаєте новину «Наталя Слободяник виборола право вчитися в будь-якому вузі України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути