Ексклюзиви
четвер, 24 липня 2008 18:22

На зиму вигідно закривати огірки

42-річна Вероніка Хоменко щороку консервує майже 50 банок варення та стільки ж овочевих салатів і огірків.

— Маю невеличку дачу під містом, — розповідає Вероніка. — Там росте кілька кущів малини, два сорти смородини, маю кілька яблунь.

У жінки троє дітей. Двоє старших навчаються в Одесі в юридичному інституті.

— Їдуть кожні дві неділі, то я їм варення й салати в сумки пакую, — каже жінка. — Наказую тільки, щоб банки назад вертали, бо їх всігда не докупишся.

Для консервації Хоменки щороку беруть три мішки цукру.

— Сахар закуповуємо з осені, щоб хватало на весь рік, — пояснює жінка. — У сезон ціна на нього піднімається. Беремо одразу п"ять мішків. На опті нам дешевше продають. Торік на  цукор витратили 700 гривень. Цього року купуватимемо його в жовтні.

На Привокзальному ринку свіжі ягоди розкуповують неохоче. Ціни на них зависокі.

— Хіба можна те варення варити, — дивується Анна Пономаренко. — Банка смородини 8 гривень, до неї треба як мінімум 2 кілограми цукру по 3,6 гривень. Із цього всього я можу зварити чотири півлітрових баночки варення. А ще додати вартість банок по 50 копійок кожна, вартість кришок і вийде 20 гривень. За ці ж гроші в супермаркеті я зможу купити, тих самих чотири банки варення й не буду собі ламати голову і тратити час.

Півлітрова баночка варення зі смородини, малини чи полуниці в супермаркетах коштує 8 грн.

— Огірки для закруток купую, — каже Пономаренко. — Це вигідно. Кілограм коштує 3 гривні. Його вистачає на дволітрову банку, а літрова в магазині обійдеться в 10 гривень. Тут потрійна економія.

Жінка планує закупити для консервації і помідори. По них вона поїде до Могилів-Подільська на початку вересня.

— Там на трасі продають молдавські помідори. Торік брала в них по 2 гривні за кіло. Усі довгенькі, шкурка міцна, — показує руками розмір помідорів Пономаренко. — У нас на базарі такі продавали по 3,20. Ми привезли 30 кілограм. Із них і соку наробили, і законсервували.

Банки для консервації можна придбати на оптових складах. Найвигідніше купити в картонних ящиках. Півлітрові продають по 50 копійок, літрові — по 75, трилітрові — по 2 грн.

Ніна Грицюк консервує на замовлення

45-річна Ніна Грицюк із селища Стрижавка Вінницького району продає на Центральному ринку свіжі огірки. Поряд кілька банок консервованих.
— Консервую на замовлення, — пояснює жінка. — Можу за власним рецептом, можу за принесеним.
Зазвичай клієнти приносять банки і продукти, які потрібні для цього. За банку консервації жінка бере від 3 до 10 грн, залежно від складності рецепту.
— У нас є машина, як треба доставляємо готову продукцію додому, — продовжує. — Постійні клієнти телефонують, замовляють консервацію. Йду на базар, купую продукти, а гроші вони віддають потім.

Зараз ви читаєте новину «На зиму вигідно закривати огірки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути