Ексклюзиви
четвер, 16 жовтня 2008 20:31

На зиму хризантеми присипають листям та тирсою

Автор: фото: Тетяна КУЦ
  24-річна агроном Оксана Кліменко продає хризантеми. Каже, що найкраще розбирають для присадибних діянок жовті, бордові й білі
24-річна агроном Оксана Кліменко продає хризантеми. Каже, що найкраще розбирають для присадибних діянок жовті, бордові й білі

Вінничанка Оксана Кліменко, 24 роки, продає бордюрні низькорослі хризантеми на виставці. Звичайний кущик — 25 грн, великий — 50. Вибір хризантем найбагатший — білі, жовті, червоні, фіолетові, рожеві.

— Найбільшим попитом користуються білі, жовті й жовто-гарячі, — каже Оксана.

За 10 хв. у неї придбали чотири кущика. Продавець упаковує квіти й дає рекомендації з догляду:

— Хризантема любить затінок. Якщо висадили її у відкритому ґрунті, то на зиму пригорніть землею, присипте листям. Коли перецвіте, обріжете гілки. На той рік можете розсадити, корінців там багато.

У відкритому ґрунті хризантема цвіте до глибокої осені. Взимку — відпочиває. У приміщенні може цвісти кілька разів на рік.

— Хризантема — багаторічна рослина й може цвісти до 12 років, — розказує продавець-консультант квіткового магазину Людмила Захарченко, 48 років. — Поливати потрібно по мірі висихання. Я роблю так: ставлю у відро із водою на дві хвилини, даю добре напитися. Коли пересаджую, горщик беру на кілька сантиметрів більший за попередній.

Якщо хризантема зимує на вулиці, після цвітіння її гілки обрізають. Кущ присипають листям та тирсою. Коли квітку залишають зимувати в приміщенні, ґрунт обов"язково міняють, додають добриво для квітучих рослин.

Перевага осінньої квітки в тому, що вона стійка до шкідників і не потребує особливого захисту.

— Розмножується черенками, — зазначає вінничанка 40-річна Ольга Савченко вона знається на хризантемах. — Навесні, коли ще немає квіток, взяли і відламали пагін. Не чекаєте, коли проросте корінець. А одразу встромляєте в землю, утрамбовуєте навколо гілочки. Перші два-три дні добре поливаєте.

Зараз ви читаєте новину «На зиму хризантеми присипають листям та тирсою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути