пʼятниця, 01 червня 2007 07:08

На Вінниччині французи вперше побачили косу

На Вінниччині тиждень гостювали 18 учнів французького аграрного ліцею "Де-Шануа" з міста Монтаржі. Вони приїхали до учнів чотирьох районних техучилищ, з якими півроку листувалися.

Хлопці розселили в друзів із Крижополя, Калинівки, Тульчина,  Погребищ. Їх дуже здивували хати під стріхами.

— Не думали, що такі будинки ще є у  Європі, — ділиться 17-річний Франсуа. — А ще у вас гарні дівчата. Самі з нами знайомилися. Наші не такі говіркі.

У Погребищенському районі французи орали й засівати поле гречкою. Для них спеціально залишили вільними 3 га. Майстри Погребищенського училища N41 допомагали гостям керувати радянськими тракторами.

— Хлопці тямущі. Раз показав, вони за руль, і наче сто років на тракторі, — каже методист училища Олександр Семко, 34 роки. — А от як косити траву косою, вони навіть не бачили. Один із них спробував.

Навчатися на фермера 16-річний Вінсан вирішив, коли два роки допомагав дядькові збирати виноград. У Франції, каже, селяни вирощують пшеницю, ячмінь та кукурудзу. Гречку він сіяв уперше.

— Закінчу ліцей і хочу знову до вас приїхати, — признається. — Може, відкрию тут свою справу. Французька земля не така родюча, як українська. Вам не треба витрачатися на гербіциди та добрива.

Вінсану друзі з Тульчинського району подарували ніж і статуетку козака.

Зараз ви читаєте новину «На Вінниччині французи вперше побачили косу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути