Ексклюзиви
середа, 27 серпня 2008 19:25

На православному храмі написали ім"я язичницького бога

Автор: фото: Ірина КОСТЕНКО
  Хто написав на стіні храму Андрія Первозванного у Вінниці ”Перуну слава”, з’ясовують правоохоронці. Дільничний міліціонер склав протокол про осквернення храму
Хто написав на стіні храму Андрія Первозванного у Вінниці ”Перуну слава”, з’ясовують правоохоронці. Дільничний міліціонер склав протокол про осквернення храму

У ніч на 23 серпня у вінницькому мікрорайоні Вишенька на храмі Андрія Первозванного Української православної церкви Московського патріархату невідомі оранжевою фарбою з аерозольного балончика написали "перуну слава". Перун — язичницький бог.

— До мене зранку додому приїхали наші прихожани, — розповідає настоятель храму ієрей Віталій Гречко, 50 років. — Вони побачили цей напис. Людям, які не знають історії може здатися, що це звичайне хуліганство. Ми ж розцінюємо це як оскверніння.

Церква на розі вулиць 600-річчя та Стахурського діє із 2000 року.

— Мені сказали, що на це місце в 2000 році претендували представники язичницької віри, — каже священик. — Тому після освячення місця та встановлення хреста ми стикнулися із першим осквернінням.

Тоді невідомі намагалися зрізати дерев"яного хреста. Але змогли його тільки зігнути — в середині хреста була металева арматура. На розп"ятті написали: "Дажбог — наш бог і Перун із нами".

— А на вагончику, де тимчасово розміщалася церква, намалювали тризуба. Я не звернув уваги, подумав — державний символ. А коли придивився, побачив, що той тризуб вималюваний із літер SATAN, — згадує отець Віталій.

2000 року у Вінниці пройшов з"їзд, який ухвалив рішення про створення Всеукраїнського релігійного об"єднання — собору рідної української національної віри. В нашій країні діє 47 релігійних общин РУНвіри. Найбільше на Київщині та Полтавщині.

Голова духовного правління собору Рідної Української Віри у Вінниці 45-річний Олег Безверхий спростував причетність вірян його конфесії до осквернення храму.

— Ми віримо в єдиного бога всесвіту Дажбога, тому в нашій вірі таких гасел як "Слава Перуну" немає, — зазначив чоловік. — Наші віруючі цього написати не могли. Але у Вінниці зараз є прибічники язичництва, в яких Перун є одним із головних богів. Чи це вони зробили, чи це просто чиясь провокація і хтось хоче натравити православних віруючих на язичників — важко сказати. Як представник конфесії я вважаю, що чужі святині не можна зачіпати. Ми виступаємо за толерантні взаємини між конфесіями.

Міліціонери запевнили, що докладуть зусиль до пошуку зловмисників.

Зараз ви читаєте новину «На православному храмі написали ім"я язичницького бога». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути