понеділок, 24 грудня 2007 17:50

Мельничуки планують продати сотню щурів

Автор: фото: Надія ШТУПУН
  На Центральному ринку Вінниці Олена Мельничук показує довгий лисий хвіст щура, через який люди гидують брати тварин у руки
На Центральному ринку Вінниці Олена Мельничук показує довгий лисий хвіст щура, через який люди гидують брати тварин у руки

Найбільший у Вінниці вибір живих щурів та мишей на Центральному ринку. Кілька продавців пропонують тварин по 10 грн. Хом"як коштує 15, морські свинки до 20 грн.

— За останній місяць до нас із півсотні людей приходило прицінитися, — розповідає продавчиня тварин 62-річна Неля Мельничук. — Одні придивлялися, куди крисі бантика можна причепити, другі про упаковку думали. Зарання ніхто купувати не хтів, бо вона ж жива, за нею доглядати треба. Наплив почнеться в останній день року.

До Нового року Мельничуки планують винести на ринок сотню щурів. Розводять їх удома.

— У нас є й миші, — каже Мельничук. — Але від них запах буде в квартирі. Тому користуються меншим попитом. Щурів теж не всі можуть удома тримати. Багато людей гидиться їх довгого лисого хвоста. Навіть у руки через це відмовляються брати.

Олена дістає щура з клітки. Його хвіст нагадує маленького вужика.

— Я колись у бібліотеці медуніверситету працювала. Під нами лабораторії були, де на мишах та крисах досліди ставили. Одного разу від них утікла біла криса і пробралася до нас. Ми її боялися через те, що  могла бути чимось заражена. Потім підлогу після неї дезінфікували, — кладе назад щура Олена.

До торговельної точки підходить хлопець. Питає, чи є щури-самочки.

— Торік купив собі криса Нарциса, — говорить Максим. — А тепер хочу йому подружку взяти.

Продавчиня обіцяє принести кілька самочок наступного разу. Жінці, яка збирається купити щура, пояснює, чим їх краще годувати.

— Вони дуже переборчеві, — попереджає Неля Мельничук. — Отравити їх важко, бо яд вони відчувають і отруйного не їдять. По них можна качество ковбаси перевіряти. Якщо криса їсть, то й людям можна, а якщо ні, то краще не труїти себе. А ще криси дуже люблять манну кашу. Ми своїм, наприклад, щодня варимо. Коли застине, кусочками ріжемо та даємо.

Щур у клітці нюхає повітря. Враження, ніби він киває головою на знак згоди.

— Криси — найрозумніші гризуни, — каже Олена Анатоліївна. — Мені знайома розповіла, що навчила їх команді "у клітку!". І ті самі забігали. А цього ми раз не вгледіли, і він утік, — показує на щура, який їсть кашу. — Бродив із тиждень. Видно, і коти за ним ганялись, і їсти не було чого. Вернувся. Потім ми йому навіть дверцята відкривали, але він нікуди з клітки не йшов.

Зараз ви читаєте новину «Мельничуки планують продати сотню щурів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути