Ексклюзиви
понеділок, 07 квітня 2008 17:48

Масні плями з води збирають туалетним папером

Автор: фото: Надія ШТУПУН
  Василь Бондар із села Писарівка на Вінниччині показує, якої висоти була піна на його колодязі. Водою з цієї криниці його родина не користується рік. За його спиною паркан заводу. Видно виробничі приміщення. Чоловік переконаний, що вода зіпсувалася через ц
Василь Бондар із села Писарівка на Вінниччині показує, якої висоти була піна на його колодязі. Водою з цієї криниці його родина не користується рік. За його спиною паркан заводу. Видно виробничі приміщення. Чоловік переконаний, що вода зіпсувалася через ц

Вода у криницях села Писарівка Вінницького району Вінниччини має специфічний запах та присмак. Кажуть, її псують стоки консервного заводу з переробки яблук "Айва".

Хата Василя Бондаря стоїть на пагорбі.

— Рік тому пішов до криниці, а на воді — шапка з піни, — махає рукою 42-річний Василь. — Ніби туди шампуню хто налляв. Видно, це завод якісь хімікати скинув, а вони у ґрунтові води пішли. Відтоді воду з Вінниці возимо. З місцевих криниць даже птиці напитися не даємо.

Чоловік показує напіврозвалену криницю біля паркану. Ремонтувати її не поспішає — адже воду не бере.

— Люди не хочуть сваритися з підприємством, — каже. — Бо там заробити можна. А більше в селі куди підеш? Вони яблука по осені приймають. Нам це вигідно.

Нижче від заводу — хата Валерія Лаврика, 37 років.

— П"ять років тому завод хотів виливати стоки прямо на город, — веде до свого городу Валерій Лаврик. — Але люди визвали комісію, заставили його труби прокласти. Він не дуже далеко їх проклав, сморід чути. Вони онде, за моїм городом, попід саму межу течуть.

З-під землі видно трубу. З неї цівкою струменить біла мутна вода. Уздовж городу вона тече прокопаним руслом, а далі розливається.

— Це ще нічого, — дивиться на струмок Валерій. — Деколи вони такі хімікати приміняють, що у воздусі запах — моторного масла. Вода у криницях має специфічний вкус. З непривички і пити не станеш.

Дорогою йде жінка. Чує, що розмовляють про воду. Підходить.

— Коли чай заварюю, то в чашці спершу масляну пльонку туалєтною бумагою збираю, — говорить Єлизавета Пухлик. — А сиру воду пити страшно. Раз випила, то день у туалєті просиділа. Треба заставити цей завод очищувати воду перед тим, як її викидати.

На підприємстві скептично ставляться до звинувачення селян.

— Та нас вже стільки раз перевіряли: якби малейше відхилення було, вже закрили б, — розкачує рукави сорочки директор товариства "Айва" Анатолій Брода. — А вода у нас не така вже й погана. От на території є колодязь. З нього легко води можу напитися.

Чоловік набирає повні пригорщі води і випиває. Сміючись, витирається рукавом.

— Тепер вірите? Наше підприємство працює й дає людям можливість підробити, — говорить Брода.

У сільраді запевняють, що шкоди завод не завдає.

— Вода тут в усіх криницях погана, — говорить сільська голова 50-річна Тетяна Аносова. — Моя мама на другому кінці села живе, а у криниці теж перевищення нітратів.

До обласної екологічної інспекції зі скаргами на погану екологічну обстановку в селі ніхто не звертався. У Вінницькій районній санепідемстанції також таких звернень не зафіксовано.

— Ми щорічно перевіряємо колодязі в селі, — говорить лікар районної СЕС 25-річний Микола Гоменюк. — В Писарівці вода задовільна. Була б краща, якби ці криниці почистити.

Зараз ви читаєте новину «Масні плями з води збирають туалетним папером». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути