Ексклюзиви
четвер, 28 серпня 2008 18:30

Люди відмовилися здавати молоко до молокопункту

Автор: фото: Юрій МУРАХОВСЬКИЙ
  Житель села Демидівка Жмеринського району Микола Мельник показує холодильник у новому молокопункті. Він вміщує 2 тонни молока
Житель села Демидівка Жмеринського району Микола Мельник показує холодильник у новому молокопункті. Він вміщує 2 тонни молока

8 серпня у селі Демидівка Жмеринського району відкрили молокопункт. Селяни відмовляються здавати сировину через низьку ціну.

— Торік на загальних зборах люди вирішили створити в селі пункт прийому молока, — розповідає сільський голова Іван Браславець, 51 рік. — За 31 тисячу ми купили двотонний холодильник, переобладнали приміщення колишньої котельні, зробили вигрібну яму, підвели світло, воду, а люди не йдуть здавати молоко. Кажуть, ціна занизька.

Нині у Демидівці збирає молоко Тульчинський молокозавод. Після відкриття приймального пункту сільський голова уклав угоду із Літинським підприємством.

— Не піду я туди молоко здавати, — обурюється місцева жителька Марія, прізвища не називає. — Вони щас почнуть жирність міряти, ціну збавляти, то їм не таке, то їм цвєт не нравиться. В мене так сестра здавала, вона з другого села. Там приймальний пункт відкрили на початку року. Зразу казали жирність мала, а тоді ціну збавили, мовляв, всі здають жирніше. А на машині, що приїздить, жирності не міряють, всім в одну ціну платять.

— Бачте, як красіво всьо зробили, — заводить у молокопункт Микола Мельник, 68 років. — Сюди планували звозити молоко з Демидівки і з сусіднього села Могилівки. Голова мав виділити дві підводи. Бо молоковози дуже дорогу розбивають, а недавно всі вулиці в селі всипали щебьонкою. Люди кажуть, щоб у молокопункті ціну підняли до гривні вісімдесят, бо не підуть здавати.

Літинський молокозавод збирає молоко в населення по 1,3 грн та 1,5 грн.

— Останнім часом все більше боремося за якість, — говорить головний бухгалтер підприємства Станіслав Стрілецький. — Жирність має бути 3,4, а білок від 2,9 до 3 одиниць. Але головне — сама якість. Після аналізів у молоці від населення знаходять різні бактерії.

Біля молокозбиральних пунктів планують збудувати спеціальні кімнати з доїльними апаратами на 5–6 корів.

— Радимо селянам, які здають молоко, купувати доїльні установки додому — тоді якість краща, — пояснює Стрілецький. — Якщо людина сама не може купити, можна скооперуватися з сусідами і зареєструватися як підприємець. Тоді ціни на молоко будуть вищі й не залежатимуть від сезону.

Зараз ви читаєте новину «Люди відмовилися здавати молоко до молокопункту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути