Ексклюзиви
четвер, 17 січня 2008 17:08

Лікарня для недоношених обслуговує вісім районів

Автор: фото: Валентина МУРАХОВСЬКА
  В одному з кювезів виходжують 8-місячного малюка. Такий інкубатор коштує 230 тисяч гривень. У порівнянні з тими, що стоять в пологових будинках, вони мають кращу систему дихання. Кисень дитині в ньому подається уже зволожений і підігрітий
В одному з кювезів виходжують 8-місячного малюка. Такий інкубатор коштує 230 тисяч гривень. У порівнянні з тими, що стоять в пологових будинках, вони мають кращу систему дихання. Кисень дитині в ньому подається уже зволожений і підігрітий

Цього тижня в приміщенні центру матері та дитини в мікрорайоні Старе місто у Вінниці відкрили регіональний пренатальний центр. Там виходжуватимуть немовлят, народжених передчасно або з патологіями.

— Зможемо виходжувати дитинку, яка народилася навіть на 28-му тижні вагітності, вагою до 500 грамів, — розповідає заввідділенням Наталя Шовкопляс. — Для цього закупили італійську та німецьку апаратуру.

Відділення займає вісім кімнат на третьому поверсі. Стіни мають звукоізоляцію. Для породілей закупили ліжка з ортопедичними матрацами. В одній палаті стоїть ще нерозпакований реанімаційний стіл для немовлят. Його привезли з Італії. Решту апаратури довезуть днями. Уже встановили та підключили кювези — інкубатори для немовлят. У них є електронні табло, які показують вологість повітря, температуру тіла дитини та температуру в кювезі.

Загалом на обладнання та ремонт віддідення витратили понад 3 млн грн. Інкубатор коштує 230 тис. грн. У порівнянні з тими, що стоять у пологових будинках області, вони мають кращу систему дихання.

Олена Качур, 18 років, із міста Іллінців Вінницької області народила в центрі 8-місячного сина.

— Вагітність проходила нормально, — говорить Олена. — На днях за чоловіка перехвилювалася, бо він в аварію попав, знепритомніла. Рідні викликали "швидку". Лікарі ніяк не могли привести мене до тями. Сказали, що дитина може задихнутися, і треба робити кесарів розтин.

— Малюк народився передчасно, вагою кілограм чотириста грамів, — показує на хлопчика під прозорою кришкою кювезу Наталя Шовкопляс. — Не міг сам дихати. Кисень йому подається уже зволожений та підігрітий. Маска кріпиться до носика. Раніше використовували кисневі подушки. Їх не можна було кріпити.

В інкубаторі дитина лежатиме, доки її організм не почне працювати самостійно. Потім малюка переведуть до реабілітаційного відділення обласної дитлікарні.

Частину коштів на догляд за новонародженими виділять із міського та обласного бюджетів. Іншу частину доплачуватимуть батьки.

— Лікарні закупили необхідні медикаменти. Якщо потрібно буде ввести якийсь із наявних препаратів, то це робитимуть безкоштовно, — пояснює Шовкопляс. — Якщо ж препарату в наявності не виявиться, їх докуповуватимуть батьки.

Найдорожчий із закуплених ліків — курасурф. Ампула коштує 3,5 тис. грн. Його вводять у легені, щоб вони розкрилися. Інколи дитині потрібні дві ампули.

У центрі будуть обслуговувати породілей Вінницького, Тиврівського, Немирівського, Іллінецького, Липовецького, Калинівського, Літинського і Жмеринського районів.

— За рік у пологовому народжується до семи недоношених дітей, — каже гінеколог Іллінецького пологового будинку 55-річний Іван Мулярчук. — Купляти спеціальний апарат за 200–300 тисяч гривень немає можливості, та й він більшість часу буде простоювати. Тепер направляємо породілей із проблемами до центру у Вінницю.

Раніше недоношених народжували в пологовому будинку. Потім немовля доправляли до обласної лікарні.

— Це небезпечно, — пояснює Шовкопляс. — Маленькі дітки чутливі до сторонніх звуків, від будь-якого шуму вражається нервова система.

За півроку в Бершаді завершать устаткування двоповерхового пренатального центру. Він обслуговуватиме сусідні райони.

— Будівництво завершили, залишилося встановити апаратуру, — говорить головлікар центральної Бершадської лікарні 45-річний Василь Залецький.

Зараз ви читаєте новину «Лікарня для недоношених обслуговує вісім районів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути