У місті Шаргород на Вінниччині районна санепідемстанція закупила обладнання для перевірки якості продуктів. Витратила 53 тис. грн.
— Найбільше покладаємо надію на фотоелектрокалориметр. Він допоможе нам визначати в харчах процентне співвідношення фосфору, заліза, міді, фтору, амонію, нітратів та сполук азоту, — каже Степан Ратушний, головний санітарний лікар Шаргородського району, 58 років.
Під час планових перевірок у підприємців братимуть проби продуктів. Місцеві жителі також зможуть приносити продукти на перевірку калориметром. Послуга безкоштовна.
— Особливу увагу ми звертаємо на продукти з компонентами, що позначаються літерою Е, — продовжує Ратушний. — Це європейські санкціоновані харчові домішки. Але ковбаса з надмірним вмістом нітрату натрію негативно впливає на гемоглобін, може викликати малокрів"я, рак крові. Натрій додають у ковбасу, щоб вона мала приємний рожевий колір. А перевищення глютамінату натрію призводить до погіршення зору.
За фотоелектрокалориметр заплатили 17, 8 тис. грн.
Коментарі