Ексклюзиви
пʼятниця, 08 серпня 2008 15:46

Карти зон підтоплень можна розробити за кілька місяців

Автор: фото: Тетяна КУЦ
  Ярослав Яворський: ”Карти з масштабом точніше кілометра є для службового користування”
Ярослав Яворський: ”Карти з масштабом точніше кілометра є для службового користування”

Про створення карт можливих підтоплень подністровських районів розповідає активіст Вінницької екологічної асоціації "Зелений світ Поділля" 30-річний Ярослав Яворський.

— Інформація про обсяги скиду Новодністровської ГЕС надійшла в неділю 27 липня зранку, — каже еколог. Він брав участь у створенні карт підтоплень разом із працівниками обласного управління охорони навколишнього середовища та Басейнового управління водних ресурсів Південного Бугу. — На той час ми мали достовірну картографічну модель Могилева-Подільського. Тому цього ж дня після обіду зробили карту зон затоплення міста. По Ямполю таких даних не було. Довелося негайно їхати на місце.

— У Ямполі до півночі ми проводили топографічну зйомку захисної дамби із GPS-приймачами, — продовжує Яворський. — Вони через супутник дозволяють визначити місце розташування об"єкта й висоту. За цими даними комп"ютер створює тривимірну модель території й дає прогноз її підтоплень.

З"ясували, що в Ямполі далеко від Дністра поза увагою залишилася частина дамби, через яку вода вночі могла затопити центр міста. У запасі було кілька годин. Керівництво району запитало нас, як діяти. Голова комісії з надзвичайних ситуацій Сергій Кучер та голова райдержміністрації Володимир Волошин одразу взялися за нашими порадами укріплювати слабкі місця дамби й готувати план евакуації людей із прогнозованої зони затоплення. Укріплення допомогло, воду зупинили, будинки врятували від підтоплення.

Чи могли ви зробити карти підтоплень раніше?

— Так. Але інформація з Новодністровської ГЕС про обсяги скиду води надійшла тільки в неділю, — каже Ярослав.

Чому ви не оприлюднюєте карти, які зараз маєте?

— У нас в державі такі карти мають гриф "для службового користування". Усі карти з масштабом точніше кілометра є для службового користування.

Це означає, що інформація про зони можливих підтоплень засекречена?

— Ні, вони для службового користування. Та навіть коли людина хоче будувати хату в поймі річки, її повинні попереджувати про небезпеку затоплення і брати відповідну розписку щодо обізнаності про можливі повені. Які це документи, не скажу, але вони є. Не певен, чи підписували їх жителі на берегах Дністра.

Скільки треба грошей на розробку карти підтоплень усіх населених пунктів по Дністру?

— Не хочу помилитися у прогнозах. Із нашою технікою та за сприяння — це можна зробити за кілька місяців.

Зараз ви читаєте новину «Карти зон підтоплень можна розробити за кілька місяців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути