понеділок, 19 травня 2008 15:44

Із Петром І можна було сфотографуватися за гривню

Автор: фото: Аріна КАНТОНІСТОВА
  Вінничани в образах князя Потьомкіна та російської імператриці Катерини ІІ грають живих статуй. Під час Днів Європи на вулиці Соборній у Вінниці виступили майже 40 мімів
Вінничани в образах князя Потьомкіна та російської імператриці Катерини ІІ грають живих статуй. Під час Днів Європи на вулиці Соборній у Вінниці виступили майже 40 мімів

У Вінниці 17 травня відбулися Дні Європи в Україні. З 11.00 на вул. Соборній від Театральної площі до міськради перекрили рух. Даїшники через гучномовець просили забрати припарковані там автівки.

— Мама, глянь, пам"ятники двигаються! — смикає жінку за рукав 7-річна Оля Франкевич. — Це такі спеціальні роботи?

На Соборній через кожні 5–7 м вистроїлися живі скульптури. Художники зробили з людей статуї міфічних та літературних персонажів, історичних героїв. Шкіру та одяг акторів пофарбували спеціальною бронзовою та срібною фарбами.

— Кинь у шляпу Петру першому гривню, я тебе сфоткаю, — протягає доньці гроші Світлана Франкевич.

Дівчинка стає біля живої скульптури, мім змінює позу, ніби обнімає дитину.

У сквері навпроти ресторану "Поділля" живі скульптури демонстрували учні вінницьких шкіл. Анна Долженко з 10-Б класу та Антон Іванішин із 9-В школи N29 імітували героїв фільму "За двома зайцями" Проню Прокопівну та Свирида Голохвастова.

— Учителі нас розфарбували бронзовими тінями, — вказівним пальцем Аня проводить по обличчю. На пальці залишається слід декоративної косметики. — А одяг забризгали спеціальним спреєм. Перед цим його вимочили у сильно сконцентрованому розчині крохмалю. Це для того, щоб він був наче кам"яний.

Аня та Антон кажуть, бути живими скульптурами їм сподобалося, хоча було важко.

— Безумно все болить, ми ж практично не рухалися, — додає Антон Іванішин. — Із нами найбільше фотографувалися, і грошей кинули. Заробили по 50 гривень.

Після 14.00 святкування від міськради перенесли в міський центральний парк. Вінничан туди проводили актори київського театру "Карнавал" на ходулях у карнавальних костюмах. Один із акторів дорогою впав.

Уперше у Вінниці виступав львівський вуличний театр "Воскресіння". Він завершив святкування Дня Європи вогняним шоу навпроти Літнього театру в центральному парку Вінниці.

— Ми виступали на ходулях у спектаклі "Глорія" та викручували різні фігури запаленими факелами, — каже актор театру "Воскресіння" 32-річний Євген Петро. — Цей виступ показує хаос та злість, яка живе в людях. Але  добро все ж таки перемагає. Символізуємо це серцями на палицях, які запалюємо.

Протягом Дня Європи у Вінниці виступали місцеві команди КВН, клоуни з Кракова (Польща). У концертній залі телерадіокомпанії "ВДТ-6" дав концерт шансон-гурт із Литви "Вігантас і друзі".

Зараз ви читаєте новину «Із Петром І можна було сфотографуватися за гривню». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути