Із початку листопада у Вінниці на вул. Козицького, 89 працює перший ресторан італійської кухні "Тірамісу". Його власник і шеф-кухар 38-річна вінничанка Ольга Пушкарь відкрила його за порадою знайомого італійця, 32-річного Лучіо Ферреро.
— Із Лучіо я познайомилася в Мілані, де мешкала й куховарила в місцевому ресторані, — каже Ольга. — Торік їхала додому й запросила його в гості. У Вінниці він закохався в мою приятельку Юлю. Я попросила її показати Лучіо місто.
Стіни ресторанного коридору прикрашені візерунками з макаронів. Серветки на столах викладені зелено-біло-червоними кольорами італійського прапору. Звучать пісні Челентано, Рамазотті, Кутуньо.
Перегородку зали прикрасили композицією з винних пляшок, чашок, банок. Між ними віялом увіткнули спагетті.
— Це ідея Лучіо. Так в Італії часто прикрашають кафе, — каже Ольга.
За одним зі столиків сидить Лучіо з дружиною Юлією та двомісячною донькою Луною. Лучіо також розуміється на стравах. Він працював у італійських ресторанах Єгипту, Іспанії, Аргентини.
— Піци, як наша, ніде у Вінниці не знайдете, — перекладає його слова Ольга. — Зараз зрозумієте.
Підносять піцу з тонкими шматками свинини холодного копчення, грибами та сиром "парміджано". Начинка заправлена вершковим соусом "бешамель".
— Їсти треба руками і тільки гарячою, — коментує Лучіо мої намагання підчепити шматок виделкою. — Складаєте великий трикутник руками удвоє. Тепер їжте на здоров"я!
Ідеальна піца повинна важити 500–600 г. Корж має бути тонесенький — 5 мм.
— Ми ходили у Вінниці до піцерії, але це зовсім інша страва. Піца тут українська, — усміхається Ферреро.
У "Тірамісу" всі страви готують з італійських продуктів.
— Шукаємо їх у вінницьких та столичних магазинах, — Ферреро показує шматок сиру "парміджано". — Він найпопулярніший в Італії.
У ресторані за 70 г тоненько нарізаного сиру "парміджано", який у нас називається "пармезан", треба заплатити 26 грн. Піца у "Тірамісу" коштує від 24 грн.
— Навчитися готувати піцу важко, — зауважує Ольга. — До того, як сама почала її робити, три роки була помічником кухаря.
Найчастіше до "Тірамісу" приходять іноземці — італійці, німці та американці.
— Рекламу не давали. Звідки дізнаються, навіть не знаю, — дивується Пушкарь.
Найчастіше клієнти замовляють лазанью з начинкою між кількома шарами тіста. Найпопулярніший десерт — тірамісу. Слово вимовляють із наголосом на останній склад. Страву роблять із м"якого солодкого сиру "маскарпоне" та поливають шоколадною глазур"ю.
На місці "Тірамісу" донедавна був єдиний у місті ресторан молдавської кухні "Каса маре".
Коментарі
1