середа, 21 листопада 2007 07:02

Італійський ресторан відкрили на місці молдавського

Автор: фото: Аріна КАНТОНІСТОВА
  У вінницькому ресторані ”Тірамісу” італієць Лучіо Ферреро демонструє три найпопулярніші італійські види сиру — горгонзолу, моцарелу та гамбо. Поряд лежить шматок свинячого стегна холодного копчення. Італійці називають його прошутто крудо
У вінницькому ресторані ”Тірамісу” італієць Лучіо Ферреро демонструє три найпопулярніші італійські види сиру — горгонзолу, моцарелу та гамбо. Поряд лежить шматок свинячого стегна холодного копчення. Італійці називають його прошутто крудо

Із початку листопада у Вінниці на вул. Козицького, 89 працює перший ресторан італійської кухні "Тірамісу". Його власник і шеф-кухар 38-річна вінничанка Ольга Пушкарь відкрила його за порадою знайомого італійця, 32-річного Лучіо Ферреро.

— Із Лучіо я познайомилася в Мілані, де мешкала й куховарила в місцевому ресторані, — каже Ольга. — Торік їхала додому й запросила його в гості. У Вінниці він закохався в мою приятельку Юлю. Я попросила її показати Лучіо місто.

Стіни ресторанного коридору прикрашені візерунками з макаронів. Серветки на столах викладені зелено-біло-червоними кольорами італійського прапору. Звучать пісні Челентано, Рамазотті, Кутуньо.

Перегородку зали прикрасили композицією з винних пляшок, чашок, банок. Між ними віялом увіткнули спагетті.

— Це ідея Лучіо. Так в Італії часто прикрашають кафе, — каже Ольга.

За одним зі столиків сидить Лучіо з дружиною Юлією та двомісячною донькою Луною. Лучіо також розуміється на стравах. Він працював у італійських ресторанах Єгипту, Іспанії, Аргентини.

— Піци, як наша, ніде у Вінниці не знайдете, — перекладає його слова Ольга. — Зараз зрозумієте.

Підносять піцу з тонкими шматками свинини холодного копчення, грибами та сиром "парміджано". Начинка заправлена вершковим соусом "бешамель".

— Їсти треба руками і тільки гарячою, — коментує Лучіо мої намагання підчепити шматок виделкою. — Складаєте великий трикутник руками удвоє. Тепер їжте на здоров"я!

Ідеальна піца повинна важити 500–600 г. Корж має бути тонесенький — 5 мм.

— Ми ходили у Вінниці до піцерії, але це зовсім інша страва. Піца тут українська, — усміхається Ферреро.

У "Тірамісу" всі страви готують з італійських продуктів.

— Шукаємо їх у вінницьких та столичних магазинах, — Ферреро показує шматок сиру "парміджано". — Він найпопулярніший в Італії.

У ресторані за 70 г тоненько нарізаного сиру "парміджано", який у нас називається "пармезан", треба заплатити 26 грн. Піца у "Тірамісу" коштує від 24 грн.

— Навчитися готувати піцу важко, — зауважує Ольга. — До того, як сама почала її робити, три роки була помічником кухаря.

Найчастіше до "Тірамісу" приходять іноземці — італійці, німці та американці.

— Рекламу не давали. Звідки дізнаються, навіть не знаю, — дивується Пушкарь.

Найчастіше клієнти замовляють лазанью з начинкою між кількома шарами тіста.  Найпопулярніший десерт — тірамісу. Слово вимовляють із наголосом на останній склад. Страву роблять із м"якого солодкого сиру "маскарпоне" та поливають шоколадною глазур"ю.

На місці "Тірамісу" донедавна був єдиний у місті ресторан молдавської кухні "Каса маре".

Зараз ви читаєте новину «Італійський ресторан відкрили на місці молдавського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути