середа, 07 травня 2008 19:28

Інкубаторних курчат продають щепленими від хвороб

Автор: фото: Валентина МУРАХОВСЬКА
  57-річна Галина Олівінська на Центральному ринку Вінниці продає курчат більш як 20 років. Жінка радить годувати їх спеціальним кормом для курчат протягом місяця
57-річна Галина Олівінська на Центральному ринку Вінниці продає курчат більш як 20 років. Жінка радить годувати їх спеціальним кормом для курчат протягом місяця

На Центральному ринку Вінниці курчат, гусенят і каченят продають майже 20 реалізаторів. Опівдні людно, жінки з коробками у сумках ходять між рядами, цікавляться цінами.

65-річна Ганна Овчаренко із села Селище Тиврівського району придивляється до курчат.

— У квочки вилупилося семеро курчат із трьох десятків яєць, — бідкається жінка. — Треба їй підкласти інкубаторних.

На базар курчата потрапляють із Бершадського, Миколаївського та Дніпропетровського інкубаторів. Курча коштує 1–2,5 грн, гусеня 10–15, каченя 7–8 грн. Продавці запевняють: уся птиця щеплена від хвороб.

36-річна Олена Паламарчук продає курчат понад десять років. 10-денні бройлери — по 8 грн, місячні курчата породи Ломан Браун по 6 грн, добові — по 2–2,5.

— Ті, що дешевші, більш кволі, — бере мале жовте курча Олена. — У здорового мають бути цупкі лапки, блискучі оченята й міцний дзьобик. Тих, яким місяць, прививають обов"язково.

До прилавка підходить студентка 20-річна Ірина Марущак:

— Мене сестра попросила курочок купити, — ніяковіє. — Як їх вибрати — не знаю.

Продавщиця готує паперову коробку, бере двоє жовтих курчат. Перед тим як покласти їх у коробку, підіймає за пух на голові.

— Бачте, це підіймає ноги догори, в нього м"якенький животик — значить, курочка, — навчає Олена Вікторівна. — А це не хоче ворухати ногами — то півник.

Якщо людина купила пташеня і через два дні воно здохло, ми повинні повернути гроші

У курей чутливе місце розташоване у верхній частині голови, а в півників — під шиєю.

Годувати продавщиця радить спеціальним кормом для курчат. Його продають у сусідніх магазинах по 5 грн/кг. Корм містить вітаміни та мікроелементи, необхідні для росту кісток.

— Можна їм три дні гречку давати, — каже 30-річна Юлія Войтович, що теж вибирає курчат. — Я її міленько перемелюю. На третій день даю попити заварені трави ромашки і тисячолистника.

Поряд із гусенятами і каченятами торгують 24-річна Катерина Іващенко та 35-річна Ніна Білько. Катерина продає миргородську породу гусей за 17 грн, італійську — за 12, добових каченят по — 4 грн.

— Люди дивляться на колір, на лапки, дзьоби, — каже Ніна Білько.— Має бути велика голова й коротка шия. Щоб було не закакане і пупок затягнутий.

На птахокомбінатах на курчат обов"язково видають довідку. Вказують, звідки привезені та які щеплення зроблені. Медична лабораторія щодня перевіряє довідки. Покупцям їх показують неохоче.

— По закону, якщо людина купила пташеня і через два дні воно здохло, ми повинні повернути гроші, — переходить на шепіт продавщиця Ніна Білько. — А хто тих проблем хоче? Ми ж часто курчат у кредит беремо. Можна розтин курчати зробити в лабораторії. Якщо воно здохло через відсутність якоїсь прививки — тоді наша вина.


25-річна Алла Трохимчук із селища Літин виводить курчат і каченят у домашньому інкубаторі. Жінка придбала його два роки тому на центральному ринку Вінниці за 250 грн.

— Не довіряю базарникам, — розповідає Алла. — Коли вибираєш курчат, ніби живенькі, а через два дні починають дохнути.

Трохимчук запевняє, що своїм курчатам щеплень не робить. Із десятка вилуплених виживають 9.

За раз у домашньому інкубаторі можна викласти 80 курячих, 50 качиних або 30 гусячих яєць.

— Торік із 50 курячих яєць вилупилося — 46, — продовжує Алла. — Практично всі вижили. Цей рік поставила 80. Своїх лише 30, решту поприносили сусіди по десятку, потім їм віддам курчат. Кожне яйце попідписували маркером, щоб не було претензій.

Курячі яйця потрібно вигрівати 20–21 день при температурі не вище 40 градусів, качині — 25–27 днів, гусячі — 29–31 день при +38...+38,5°С. Алла Трохимчук радить гусячі й качині яйця раз на тиждень збризкувати водою та раз на 10 днів перевертати. Ставити в інкубатор тарілочки з водою.

Зараз ви читаєте новину «Інкубаторних курчат продають щепленими від хвороб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути