четвер, 04 вересня 2008 18:53

Економні споживачі менше сплачуватимуть за кубометр газу

Автор: * Якщо в споживача немає лічильника, використаний газ підраховуватимуть за нормою споживання на кожну людину, яка прописана в квартирі
 

Із 1 вересня ціна газу для населення зросла на 13%. Відповідну постанову Кабміну вже зареєструвало Міністерство юстиції. Споживачі, як і раніше, сплачуватимуть за газ, відповідно до своїх категорій (див. Таблицю).

— Вася, я тобі коли казала розщитатися за газ, — кричить на чоловіка в маршрутному таксі жінка, років 30. Подружжя щойно почуло про подорожчання в новинах по радіо. — Будеш платити тепер по 50 копійок за куб і ніякого пива, ніяких цигарок, економитимемо на тобі.

62-річна Лідія Зотова мешкає в трикімнатному будинку в мікрорайоні Старого міста у Вінниці.

— Торік потратила понад 2500 тисяч кубів газу, прийшлося платити аж по 50 копійок, — бідкається пенсіонерка. — Мені мастєр говорив, щоб вікна міняла, бо в них щєлі великі, а в мене ж нема за що. Цілу зиму замерзала. Цьогоріч пообрізаю батареї, залишу тільки в кухні. Перетягну туди диван і буду жити.

Заради економії газу встановить систему клімат-контролю

Згідно з постановою Кабінету Міністрів від 13 червня 2007 року "Про внесення змін до правил надання населенню послуг з газопостачання", газові господарства повинні кожні півроку проводити перерахунки. Якщо за перші півроку людина використала більше як 60% річної норми  для своєї категорії, її переведуть у наступну.

— Тобто якщо я відносився до першої категорії споживачів, але за перші півроку використав понад півтори тисячі кубометрів газу, то значить цього ліміту мені замало, — пояснює заступник голови правління товариства "Вінницягаз" Володимир Білаж, 45 років. — Тоді мене переведуть до наступної категорії, де я зможу використовувати до шести тисяч кубів щорічно. Плата за газ при цьому збільшиться. Доведеться доплатити різницю в ціні між категоріями за газ у першій половині року.

Якщо людину відносять до другої категорії споживачів, але за перші півроку вона використала менше піврічної норми І-ї категорії, то її переведуть на нижчу категорію. При цьому гроші за спожитий газ перерахують по ціні І-ї. Різницю зарахують як аванс у наступні півроку.

Тарас Кірпічов із Жмеринки заради економії газу встановить систему клімат-контролю.

— У мене ще радянський котел АОГВ, ясно, що неекономний, — розмірковує чоловік. — Замінити на сучасний не вистачає грошей. Друг порадив поставити систему клімат-контролю. Обійдеться в 300 гривень, зате тоді можна запрограмувати температуру. А ще позаду батарей варто поставити технічну фольгу, щоб все тепло йшло в кімнату, а не гріло зовнішню стіну.

Зараз ви читаєте новину «Економні споживачі менше сплачуватимуть за кубометр газу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути