Ексклюзиви
четвер, 22 січня 2009 19:48

Двері адвоката Валентини Валігори залили ртуттю

Автор: фото: Надія ШТУПУН
  У квартирі Марії Черниш, сусідки адвоката Валентини Валігори, рятувальники зірвали з підлоги плитку та розчином марганцівки чистять долівку. У коридорі квартири зафіксували перевищення норми парів ртуті. Господиня каже, що метал могли принести на взутті
У квартирі Марії Черниш, сусідки адвоката Валентини Валігори, рятувальники зірвали з підлоги плитку та розчином марганцівки чистять долівку. У коридорі квартири зафіксували перевищення норми парів ртуті. Господиня каже, що метал могли принести на взутті

Зранку 15 січня вінницький адвокат Валентина Валігора побачила кульки ртуті під дверима своєї квартири в дев"ятиповерхівці на вул. Келецькій, 111. Викликала рятувальників. Ті визначили, що кількість випарів ртуті в під"їзді перевищує норму в 200 разів. Під дверима зібрали 1 кг 315 г рідкого металу. Двері вивезли.

— Это на все девять этажей покушались, а не на меня, — відвертається від фотоапарата адвокат. Вона не хоче говорити із журналістами і не задоволена, що про випадок писатимуть газети. — Це ж треба було цю ртуть десь дістати. Та й коштує вона 10 тисяч доларів за кілограм!

Працівники санстанції та Міністерства надзвичайних ситуацій попросили жителів будинку викинути харчі, зокрема крупи, що могли просякнути випарами. Жителям усіх 36 квартир першого під"їзду запропонували переселитися до готелю "Південний Буг". Переїхали дві родини. Ще 10 родин перебралися до родичів. Одна родина того ж дня готель полишила.

— Прийняли нас без проблем, — розповідає сусідка 48-річна Наталя Гаврилюк. — Але ті номери просто жахливі! Там жити неможливо. Кроватям по сорок років. Постіль — не краща. Ні склянок, ні графіна. Ми в той же день найняли квартиру. Гривень у 400 обійдеться.

Еменесники вимили підлогу та стіни під"їзду

Еменесники вимили підлогу та стіни під"їзду мильно-содовим розчином і дезінфікували розчином марганцівки. Усім жителям будинку пропонують провести прибирання в квартирах. Марганцівка в аптеках продається за рецептом, тому рятувальники роздають готовий розчин безкоштовно.

У квартирі 70-річної Марії Черниш, сусідки адвоката по сходовому майданчику, рятувальники виявили завищений вміст випарів ртуті. Жінка дозволила зняти стару плитку з підлоги в коридорі.

— Я ходила по сходах, по площадці, от воно і нанеслося до хати, — виправдовується жінка. — А плитку давно треба було поміняти.

Жителі будинку вважають, що ртуть розлили через професійну діяльність Валентини Валігори.

— Вона з сусідами ніколи не сварилася, в будинку ворогів не має, — говорить літній чоловік.

На четвертий день після випадку лікарі санстанції зареєстрували підвищений фон випарів лише на п"ятому поверсі будинку. Проживання в приміщенні, де є навіть невелика концентрація парів ртуті, небезпечне хронічним отруєнням. Його симптоми можуть бути схожі на будь-яку іншу хворобу.

У середу 21 січня мали бути проведені контрольні заміри випарів. Якщо перевищень не буде, санстанція дозволить людям вселитися в квартири. Але фактично вже в понеділок усі жителі повернулися до домівок.

Адвокату Валігорі на вигляд приблизно 50 років. Жінка вела цивільні справи. Категорично заперечує, що розлита ртуть має стосунок до її роботи. Відомо, що на час інциденту в неї гостював брат із Москви.

Зараз ви читаєте новину «Двері адвоката Валентини Валігори залили ртуттю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути