середа, 07 травня 2008 19:27

До спеціалізованих класів діти вступають за співбесідою

Автор: фото: Валентина МУРАХОВСЬКА
  6-річний Андрій Волощук проходить співбесіду до 1 класу у вінницьку школу №1. Він розмовляє з заступником директора школи Оленою Нечипорук.  Біля вікна сидить шкільний психолог Ольга Черниш — спостерігає за співбесідою. У білій куртці мама хлопчика Тетяна
6-річний Андрій Волощук проходить співбесіду до 1 класу у вінницьку школу №1. Він розмовляє з заступником директора школи Оленою Нечипорук. Біля вікна сидить шкільний психолог Ольга Черниш — спостерігає за співбесідою. У білій куртці мама хлопчика Тетяна

Минулого тижня в спеціалізованих вінницьких школах розпочалися вступні співбесіди для зарахування до 1 класу. Серед 36 міських навчальних закладів 10 мають гімназійні або ліцейні класи. Найпопулярніші фізико-математична гімназія N17 та школа N1 із поглибленим вивченням англійської.

80% майбутніх першокласників області відвідували підготовчі курси.

Батьки 5-річної Богдани Грисюк із села Селище Тиврівського району хочуть, щоб донька навчалася у школі N1. Дівчинка читає по складах, уміє рахувати, знає багато віршів.

— Мали б віддати дочку в сільську школу, але не хочемо, — пояснює 28-річна Олена Грисюк. — Будемо щодня возити її до школи на машині. До Вінниці 15 кілометрів.

Підготовчі курси у школі N1 відвідували 50 осіб. Батьки самі могли вибрати вчительку. Діти мали по 3–5 уроків читання, математики, письма, загального розвитку та фізкультхвилинок.

У травні співбесіди проходять лише ті, хто вступає до спеціалізованих класів.

— Це нескладні тести на логічне мислення та пам"ять, — пояснює заступник директора закладу Олена Нечипорук, 40 років. — Якщо із десяти запитань дитина відповіла на три — не приймаємо, радимо займатись із репетиторами. Можна повторно спробувати здати тести в серпні. Якщо й тоді прогресу не буде, радимо батькам віддати дитину в звичайний клас.

У день тестування перед кабінетом заступника директора черга з 8 дітей. Вони хочуть навчатися у спеціалізованих класах із поглибленим вивченням англійської.

— Дивись, не опозор мене перед учителькою, — повчає перед співбесідою 6-річну доньку Аліна Брижовата. — Швидко відповідай на всі питання, не думай довго й не балуйся, бо не приймуть у школу. Будеш у яслі ходити й мити горшки.

Хлопчик не розуміє українських слів

До кабінету заходить 6-річний Андрій Волощук із матір"ю Тетяною. Хлопчика садять за стіл. Мати — навпроти. Вчителька кладе перед Андрієм аркуш паперу з малюнками, просить роздивитися їх. За хвилину забирає, дає наступний — з більшою кількістю зображень. Просить показати ті, що бачив на попередньому аркуші. Малий ніяковіє, скоса дивиться на матір, показує пальцем на картинки.

Наступне завдання — прочитати й переказати речення. Хлопчик вправно читає, однак переказати не може.

— Бачте, він не розуміє українських слів, напевно, вдома ви розмовляєте російською, — здогадується вчителька.

З іншими завданнями Волощук упорався, і його беруть до спецкласу.

— Батьки часто кажуть одне одному, що ми тут даємо дітям на швидкість читати й писати, перевіряємо додавання і віднімання. Цього ми не робимо, — всміхається Олена Нечипорук. — Головне, щоб дитина психологічно була готова до школи.

Учителі запевняють, що таке тестування допомагає сформувати сильніші та слабші класи.

— Навчальна програма навіть для першокласників насичена, — зауважує заступник директора. — Непідготовленій дитині важко адаптуватися. Якщо раніше в першому класі вчилися читати й писати, то тепер у вчителів індивідуальний підхід.

У фізико-математичній гімназії N17 теж влаштовують співбесіди при вступі.

Головним критерієм є математичні здібності, вміння мислити логічно. Класи розподілені ще з жовтня 2007 року, коли діти прийшли на підготовчі заняття.

У приватному навчально-виховному закладі "АИСТ" працює школа-садок. Там до першого класу дитину готують із 2 років. До школи набирають випускників садка. За день навчання з 8.00 до 18.00 батьки віддають 30 грн.

— Тричі на день діти їдять, є година сну, — розповідає директор закладу Любов Степаненко. — Малюки ходять на прогулянки та екскурсії. Ми їх психологічно готуємо до школи.



Тетяна Кожушна вступила одразу в другий клас

6-річна Тетяна Кожушна відразу вступила у 2-й спецклас вінницької школи N1.

— На співбесіді дівчинка добре вміла писати, читала 40 слів на хвилину, додавала й віднімала. Ми порадили батькам відправити її у другий клас, — розповідає заступник директора Олена Нечипорук.

Для того щоб віддати дитину відразу в другий клас, батьки мають написати заяву в управління освіти у травні. У серпні, за згодою управління та шкільної ради, малюк екстерном складає іспити за перший клас — із читання, математики та малювання.


Підготувати дитину до школи можна за місяць

Учителька молодших класів 38-річна Людмила Пустовіт, яка нині безробітна, проводить індивідуальні заняття у групах із п"яти осіб.
— Заняття розпочинаємо зі спілкування, — пояснює вчителька. — Діти розповідають, що корисного зробили вдома, що бачили по телевізору.
Щоразу мають чотири півгодинних заняття з малювання, ліплення, читання та англійської. Кожні 10 хв. малюки роблять фізкультхвилинку. Заняття проходять у Людмили Пустовіт удома. Вона переобладнала вітальню під навчальний клас, поставила шість одномісних парт.
— У школі їм не приділяють стільки уваги, — зауважує батько 6-річного Андрія. — Малий за місяць навчився читати й писати.
— Якщо з дитиною займатися хоча б три рази на тиждень по 40 хвилин, її можна підготувати до школи за місяць, — запевняє вчителька.

Зараз ви читаєте новину «До спеціалізованих класів діти вступають за співбесідою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути