пʼятниця, 09 листопада 2007 07:04

До притулку привели 50 бездомних собак

Автор: фото: Аріна КАНТОНІСТОВА
  Ветеринар Ігор Гаврилюк у вінницькому притулку для собак робить щеплення проти чумки. Одна вакцина ”Вангарду” коштує 15 гривень. Тварин йому підносять школярки-волонтери. Ліворуч із псом на руках — Таня Нікончук. Дівчата приходять сюди на вихідні
Ветеринар Ігор Гаврилюк у вінницькому притулку для собак робить щеплення проти чумки. Одна вакцина ”Вангарду” коштує 15 гривень. Тварин йому підносять школярки-волонтери. Ліворуч із псом на руках — Таня Нікончук. Дівчата приходять сюди на вихідні

Другий тиждень працює у Вінниці притулок для собак на вул. Сабарівській, 5. Щодня тут буває до 15 відвідувачів. Зносять старі речі, кістки, крупи. У 30 вольєрах нині 50 тварин. Притулок може прийняти вдвічі більше.

На стук у залізний паркан збігаються 20 собак. Попереду всіх велика руда дворняжка Лінда. Вона вважається ватажком їхньої зграї.

Собаки махають хвостами, обнюхують гостей, оточують і проводять до одноповерхового цегляного будинку між рядами вольєрів. Усередині — піч, де на дровах вариться каша. Поряд бігають цуценята у дитячих сорочках.

— Одягнули їх, бо на вулиці холодно, — пояснює 13-річна Яна Карпенко, волонтер благодійного фонду захисту тварин "Планета", за сприяння якого відкрили притулок.

Поряд змітає віником жовте листя однокласниця Яни Таня Нікончук. Дівчата вдягнуті у темно-сині робочі халати. Працюють біля собак другі вихідні.

— А тут у нас лазарет. Переводимо до нього собачок, яким іще не робили уколи, — підводить до вольєру Яна. — У наступному — собачка з трьома маленькими. Уранці підселили до них вісім щєночків, хотіли втопити. Так підказали, щоб нам принесли.

Заходять дві жінки з дворняжкою. Відв"язані собаки із гавкотом кидаються на неї. Новоприбулу заводять у вольєр до трьох цуценят.

— Це ж дітки нашої Джулі! — показує на них 56-річна Тетяна Крупенюк. — Коли з сусідкою сюди несли старі паласи, Джуля за нами ув"язалася. Може, відчула що вони тут?

Надворі біля кухні поставили стіл. До нього Таня та Яна на руках по одному зносять собак. Ветеринар приватної клініки "Айболить" 29-річний Ігор Гаврилюк робить щеплення.

— Усіх собак будемо стерилізувати, щоб надалі не розмножувалися, — каже чоловік.

Працюють у притулку, доки надворі світло. На території жодного ліхтаря. Електрику міськвиконком обіцяє провести пізніше.

Щороку місто виділяє 100 тис. грн на знищення безпритульних тварин. Ветслужба годує їх отруйним м"ясом. Фонд "Планета" запропонував витрачати ці кошти на притулок. Нині заклад існує з благодійних  внесків.

— За чотири роки ви практично не побачите бродячих собак на вулицях, — каже заступник керівника фонду Валентина Цимбал. — Їх не треба буде травити, усі вони житимуть у нас. Якщо знайдеться підходяща територія і нам допоможуть, відкриємо собачий комплекс із ветлікарнею.

Зараз ви читаєте новину «До притулку привели 50 бездомних собак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути