Ексклюзиви
пʼятниця, 03 серпня 2007 07:00

Будинок у Зарванцях коштував Валерієві Юзваку як трикімнатна квартира

Автор: фото: Надія ШТУПУН
  Підприємець Валерій Юзвак біля власного будинку в селі Зарванці. Переїхав сюди з Вінниці рік тому. Будинки тут переважно двоповерхові, за високими парканами
Підприємець Валерій Юзвак біля власного будинку в селі Зарванці. Переїхав сюди з Вінниці рік тому. Будинки тут переважно двоповерхові, за високими парканами

"Усе життя мріяв про приватний будинок, — киває на двоповерхову будівлю в селі Зарванці Вінницького району 47-річний Валерій Юзвак. — Так цей міський пил і гуркіт надоїв. А тут усе можна зробити так, як хочеш. До того ж свіже повітря, здоровий сон. Як не полінуватися, то й свої продукти. Та й доньці тут дуже подобається. В школу до міста недалеко — якихось 10 хвилин до Західного автовокзалу".

До Зарванців за 5 км від Вінниці Юзваки переїхали рік тому. Валерій із дружиною Людмилою займаються продажем фруктів та овочів. На привокзальному ринку мають реалізаторів. 15-річна донька Юлія — школярка. Старший син із сім"єю живе у Вінниці.

Двоповерховий котедж подружжя будувало три роки. Нині на задньому дворі кладуть плитку, в літній кухні вставляють вікна. За хатою є криниця та гараж. Туалет поставили на вулиці, бо в Зарванцях немає водогону.

На подвір"ї змурували кам"яну піч. Поряд із альтанкою маленький басейн.

— Тут не покупаєшся, більше для краси. Води по кісточки, наливаю зі шлангу, — Валерій сідає на край басейну біля дерев"яної фігурки лелеки.

Сотка землі в Зарванцях коштує $3,5–4 тис., наділи дають по 15–20 соток. Будівництво двоповерхової будівлі обійшлося Валерієві більш ніж у $100 тис. За його словами, майже стільки треба віддати за трикімнатну квартиру.

— Коли почали будуватися, мішок цементу купував по 400 гривень, а зараз він коштує 900. Сьогодні робота спеціалістів майже вдвічі дорожча, — розповідає господар.

Юзвакові будинок обходиться дорожче за квартиру.

— Опалюємо електрикою, бо в селі ще не підвели газ. Щомісяця витрачаємо на це 700–800 гривень. Біля дому завжди є робота. Згодом доведеться ремонтувати дах, забор, — перераховує господар, — однак не жалкую.

Дедалі частіше вінничани переселяються до приватних будинків на околицях міста. До більшості приміських сіл регулярно ходять маршрутки. А Гніванського шосе можна дістатися тролейбусом.

— Дедалі більше клієнтів цікавляться приміською зоною. Люди тікають від міської суєти в село. Проте не хочуть втрачати роботу, сервіс, який можливий лише в місті, — пояснює директор вінницького агентства нерухомості "Антей" Юрій Карасюк, 44 роки.

Найбільше на ціну ділянки впливає її віддаленість від міста. Сотка землі в 10-кілометровій зоні коштує $4–5 тис. У 20-кілометровій — $2–3 тис. Чим далі від основної дороги в селі, тим дешевше.

П"ять років тому сотка землі у Вінниці коштувала від $500 до $5 тис., кажуть в агентствах нерухомості. Нині ціна сягнула $15–20 тис. — у центрі міста. Залежно від розташування ділянки у приміській зоні ціни зросли в 5–10 разів. 2004 року в селі Пирогово Вінницького району 20 сотих можна було придбати за $8 тис. Нині ціна $40 тис.

— П"ять років тому я купив 10 соток з будинком у центрі Тиврова за п"ять тисяч доларів, — розповідає тиврівчанин Володимир Усатюк. — Нині за таку правлять удесятеро більше.

Юрій Карасюк із агентства  "Антей" рекомендує покупцям звертати увагу на наявність газу в селі.

— Вигідно купувати ділянку там, куди от-от мають провести газ. Після закінчення робіт ціни зростуть на три-п"ять тисяч.

Наявність водогону не має важливого значення. В селі він рідко працює справно. Сміттєзвалище чи кладовище поблизу місцевості підвищить ціну майже на 50%.

Варто звернути увагу на дерева. Якщо вони низькорослі, то вода підходить близько до поверхні. Через плавуни новобудова може покоситися.

Села у віддалених районах області вимирають, і хати в них можна купити за безцінь.

На хуторі за 3 км від села Верхівка Тростянецького району люди залишили хати, бо не могли нікому продати. Сільська рада віддає їх  бажаючим. Оплатити слід оформлення документів та ремонт будинку. Дістатися хутора можна лише машиною.

— Якось клієнт просив продати будиночок у мальовничому місці за 70 кілометрів від Вінниці за 100 доларів, — дивується Юрій Карасюк. — Ціна просто смішна! Але туди можна хіба що поїхати відпочити. Жити так далеко від цивілізації навряд чи хтось забажає. Навіть пенсіонери, які хочуть виїхати з міста, шукають щось ближче.

Ціна сотки в райцентрах

Могилів-Подільський    $1000–1200
Немирів    $600–1,6 тис.
Козятин    $250–1,2 тис.
Липовець    до $500
Жмеринка    $300–400
Тиврів    $220
Чернівці    $80
За інф. райдержадміністрацій, оголошень про продаж



Ціна сотки в 10-кілометровій зоні біля Вінниці

с. Бохоники    від $1 тис. (газ)
с. Агрономічне    $1,2–5 тис. (газ, водогін, планують довести тролейбусну лінію)
с. Зарванці й Якушенці    $3–5 тис. (почали проводити газ)
Стадниця    $3 тис. (газ, неподалік сміттєзвалище)
с.Лука-Мелешківська    $1,5–6 тис. (газ, неподалік міський цвинтар)
с.Вінницькі Хутори    $1,2–10 тис. (газ)
район Немирівського шосе    $4–11 тис. (тролейбусна лінія, газ)
район Гніванського шосе    $8–11 тис. (тролейбусна лінія, газ)
За інформацією сільських голів та агентств нерухомості
Зараз ви читаєте новину «Будинок у Зарванцях коштував Валерієві Юзваку як трикімнатна квартира». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути