четвер, 19 червня 2008 19:02

Будинки опалюватимуть водою без підігріву

За допомогою шведів у Вінниці розпочали спорудження теплонасосної станції. Низькотемпературні насоси будуть брати тепло води, скинутої в Буг, і переробляти його на тепло для опалення будинків і підігріву рідини.

— Низькотемпературний насос забирає тепло з води природних водойм без ніякого підігріву, — каже заступник губернатора Вінниччини Василь Жердецький. — Наприклад, у Швеції середня зимова температура Північного моря 7–9 градусів. Насос закачує цю воду, з неї відбирають 4–5 градусів тепла і випускають назад у Північне море з температурою 3 градуси.

Із різниці вхідної і вихідної температур обігрівається 80% міст Швеції, Данії, Норвегії.

— Вінницькі очисні споруди в Сабарові щодоби скидають 110 тисяч тонн води. Зимова температура скиду складає 14–16 градусів, влітку перевищує 25 градусів, — продовжує Жердецький. — Водяним теплом можна спокійно опалювати дві третини мікрорайону Вишенька. У літні місяці насосна система здатна постачати в багатоповерхові будинки гарячу воду, не використовуючи жодного куба газу. Коефіцієнт ефективності системи високий. На одиницю використаної енергії будемо отримувати три одиниці тепла.

Вартість проекту 22 млн євро. Станція зекономить 20 млн кубометрів газу на рік.

Зараз ви читаєте новину «Будинки опалюватимуть водою без підігріву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути