Ексклюзиви
четвер, 21 лютого 2008 18:25

Боржників оголошують через гучномовець

Автор: фото: Юрій МУРАХОВСЬКИЙ
  На вулиці Жуковського до автобуса, в якому можна сплатити борги за тепло та гарячу воду, прийшов колишній інженер вінничанин Василь Войтенко. Чоловік хоче розібратися, чому його родині прийшла повістка на сплату боргу 119 гривень — платежі вони вносили сп
На вулиці Жуковського до автобуса, в якому можна сплатити борги за тепло та гарячу воду, прийшов колишній інженер вінничанин Василь Войтенко. Чоловік хоче розібратися, чому його родині прийшла повістка на сплату боргу 119 гривень — платежі вони вносили сп

Три місяці у Вінниці діє програма погашення боргів за тепло та гарячу воду. Спеціальний автобус від міськтеплоенерго, обладнаний касовим апаратом, щодня курсує дворами. Касирка по гучномовцю оголошує квартири найбільших боржників.

Біля автобуса зібралося чимало людей. Прийшли з"ясувати, чи немає в них боргів за тепло.

— У нас води гарячої немає, а за тепло і воду сплачуємо вчасно. Гляньте, чи ми розраховані, — звертається до касирки 62-річний вінничанин Володимир Миронюк.

Касирка 41-річна Тетяна Якубенко перегортає довжелезні списки боржників.

— Ось подивіться, — звертається вона до чоловіка. — У вашому будинку є такі, що заборгували і по 9 тисяч гривень, і по 6. Доки вони не розрахуються — воду вам не включать. Хоч у вас і немає боргів.

— Ми ж платимо! — обурюється чоловік. — Відрізайте їм воду поквартирно. Чи нам тоді теж не платити?

Касир розводить руками. Каже, від таких скарг вона втомилася. Відрізати тепло і воду в квартирі працівники теплокомуненерго мають право лише за рішенням суду. Тому доводиться відключати весь будинок.

До автобуса підходять переважно літні люди.

— Найбільші боржники до нас і не виходять, — пояснює Тетяна Якубенко. — У мікрорайоні Вишеньки один бізнесмен на нас міліцію визвав, бо ми йому гучномовцем спати заважали.

За січень лише 16% вінничан сплатили за тепло та газ. Тепловики попереджають: якщо так розраховуватимуться й надалі, в березні відключатимуть ще й тепло. Місцеві комунальники розносять по квартирах довідки про борги.

Сказали в ЖЕКу, щоб сусідам били морди

Найбільше підходять до авттобуса в мікрорайоні Тяжилів та в Старому місті. Там бракує кас, де можна було б сплатити за рахунками.

— Приходять молоді мами з дітками, — пояснює Тетяна. — Борги в них невеликі, розраховуються і дякують, що не довелося їхати з коляскою в центр міста.

Тиждень тому вінничани, які справно платять, вийшли під стіни мерії з вимогою включити їм гарячу воду. Люди з табличками "Дайте воду!" стояли кілька днів.

— Мені сказали в ЖЕКу, щоб сусідам били морди, — каже перед міськвиконкомом 30-річна Олена Бондарчук. — Вони ж нас налаштовують на громадянську війну.

За останні три тижні у Вінниці від гарячого водопостачання відключено близько 30 багатоквартирних будинків із 1200.

— Просимо теплопостачальні організації, щоб відключали лише ті, в яких найбільше боржників, — пояснює мер Вінниці 30-річний Володимир Гройсман.

Зараз ви читаєте новину «Боржників оголошують через гучномовець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути