Ексклюзиви
четвер, 14 серпня 2008 17:36

Берія пропонував Марії Гавриш лишитися в Москві

  Вінничанка Марія Гавриш виходить із басейну після запливу на першості СРСР у Москві 1954 року. Вона зайняла перше місце серед плавчих
Вінничанка Марія Гавриш виходить із басейну після запливу на першості СРСР у Москві 1954 року. Вона зайняла перше місце серед плавчих

— У спорт прийшла випадково, 1946 року. Саме йшли змагання на першість Вінниці, — розповідає 73-річний вінничанин Анатолій Машевцев, особистий фотограф чемпіонки СРСР із плавання вінничанки Марії Гавриш. — Їй було всього 15 років. Вона, не спортсменка, на спір попросила дозволити їй узяти участь у змаганнях. І зайняла на них перше місце, встановивши обласний рекорд.

Плавчиху запросили на першість СРСР серед школярів, де вона стала абсолютною чемпіонкою.

— Була артистичною та мала чудовий голос, — згадує Машевцев. — Актриса Наталя Ужвій ходила до міністрів, аби "віддали талантище до театру". Але її залишили в спорті.

Після виступу в Москві Марію викликав Віктор Абакумов, заступник Берії. Сказав, що Лаврентій Павлович пропонує дівчині простору квартиру в столиці та приміський будиночок. Потрібно було тільки лишитися в Москві.

— А вона сказала, що її серце належить Україні, — продовжує Анатолій. — Через це їй так і не присвоїли звання заслуженого майстра спорту. А потім ще на допити викликали нібито через організацію п"янки та аморальну поведінку. Вона за тиждень допитів схудла на 12 кілограм.

На Олімпійських іграх у Гельсінкі Марія захворіла. Із температурою 40 градусів здобула очко, яке зрівняло збірні СРСР і США.

— Пізніше те очко охрестили "Золотим очком Марії", — розповідає Машевцев. — А після олімпіади знову була першість СРСР у Москві, де я її і сфотографував, як вона виходила з басейну. Це був 1954 рік. Тоді Марія зайняла перше місце.

Із 1964 року Марія Гавриш перейшла на тренерську роботу. А в 1990-му після важкої операції вона здобуває два перші місця першості СРСР серед ветеранів.

Перша вінницька чемпіонка олімпійських ігор померла 2006 року. Щорічно в басейні Палацу для дітей та юнацтва відбуваються змагання з плавання на Кубок Марії Гавриш.

Зараз ви читаєте новину «Берія пропонував Марії Гавриш лишитися в Москві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути