четвер, 09 грудня 2010 18:45

Батьків просять не готувати сумішей на криничній воді

Автор: фото: Тетяна САРАХАН
  Калинівчанка Оксана Мовчан читає оголошення, в якому лікарі просять власників криниць перевіряти воду на вміст нітратів
Калинівчанка Оксана Мовчан читає оголошення, в якому лікарі просять власників криниць перевіряти воду на вміст нітратів

25-річна Оксана Мовчан із райцентру Калинівка читає оголошення біля місцевої поліклініки. Районна санепідемстанція просить людей здавати проби води з колодязів на вміст нітратів і мікробактерій.

— Я кормлю дитину грудним молоком. Та все рівно купуємо для малої бутильовану воду, — каже Оксана. На руках тримає доньку 8-місячну Дашу. — Пробуємо давати їй кашку, пюре.

У квітні 2010-го в селі Олександрівка Томашпільського району помер 2-місячний Олександр Драпак. Експерти встановили, малюк отруївся водою з нітратами, яку використовувала матір для приготування сумішей. Після цього випадку санітарних лікарів області зобов'язали перевірити всі криниці.

У Калинівському районі обстежили 3530 колодязів. У 1110 криницях показники перевищували норму в 1,5–2,8 раза.

— Найгірше, що ці криниці розташовані у дворах, де є діти, — каже лікар районної санепідемстанції Оксана Зарубінська, 40 років. — Чим молодша дитина, тим важче протікає хвороба. Коли нітрати потрапляють в організм дитини, їй не вистачає кисню, вона задихається, синіє і помирає. Тому краще купувати воду, або в крайньому разі споживати її з центрального водогону.

— Батьки, в яких є діти до 3 років, мають знати показники вмісту нітратів у воді з їхньої криниці, — додає головний санітарний лікар Калинівського району Борис Захваткін, 48 років. — Ці оголошення ми роздали до сільрад та амбулаторій, аби там розклеїли.

Лікарі кажуть, що криниці, де виявили перевищений уміст нітратів, не закривають. Вони повинні лише попередити населення.

Дослідження води проводять безкоштовно. Треба набрати півлітра-літр і принести в санстанцію.

В області понад 85 тис. криниць. Найбільш забруднені нітратами в Теплицькому, Тульчинському, Жмеринському, Немирівському районі та в місті Ладижин.

Зараз ви читаєте новину «Батьків просять не готувати сумішей на криничній воді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути