Ексклюзиви
четвер, 11 грудня 2008 15:19

Антоніна Осадча щодня здає приблизно 100 літрів молока

Антоніна Осадча щодня здає приблизно 100 літрів молока

Родина Осадчих із села Даньківка Тульчинського району Вінниччини виграла обласний конкурс на краще селянське господарство. Вони мають 11 корів, 17 свиней та чимало птиці.

За 10 місяців здали 45 т молока, 3,5 т м"яса і 8500 штук яєць.

— Заходьте, у нас часа через два свіжина буде! — зустрічає біля воріт будинку Антоніна Осадча, 56 років. На подвір"ї її чоловік Володимир Макарович, 66 років, і 26-річний син Віталій обсмалюють кабана кілограмів на 200.

— Як дізналася, що виграла конкурс, була дуже довольна, — зізнається Антоніна Василівна. — Бо згадали не лише мене, а й усе село. У Вінниці дали гвоздіку й у конверті сто гривень.

Антоніна Осадча все життя працювала телятницею, свинаркою, дояркою і навіть чабаном. Її чоловік 32 роки керував фермою.

— Дуже тяжко робимо. Дякувати Валєрі Федорову, це заготовач від Тульчинського маслозаводу, якому ми здаємо молоко, доїльний апарат привіз, — каже жінка. — Узяли його в оренду на п"ять років. Щомісяця платимо вісім гривень. Але постійно доїти апаратом не можна, бо тоді корова недодає молока. Я коли бачу це — руками дою.

Жінка каже, що якість молока, видоєного апаратом, краща. Переробні підприємства господарствам платять по 2–2,3 грн/л. А селянам ціну не підвищують. За літр молока при базовій жирності 3,4% платять 1,3 грн. Якщо ж жирність 3,2% — ціна 85 коп.

— Мені обідно, бо ж улітку здавала по 120–140 літрів молока в день. Це зараз 90, бо корови в запуску. Син переконував здати три телиці. Не дозволила, бо вони по 35 літрів молока дають. А тепер і не знаю. Якщо така політика для сільгоспвиробника буде далі, таки доведеться здавати.

Зараз ви читаєте новину «Антоніна Осадча щодня здає приблизно 100 літрів молока». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути