четвер, 24 січня 2008 18:31

Як платитимуть допомогу при народженні дитини

Автор: фото: Валентина МУРАХОВСЬКА
  Вінничани Ігор та Оксана Мильцеви у власній квартирі. Третього січня в них народилася третя дитина — донька Ксенія. Мати вже подала документи на оформлення допомоги. У соцзабезі сказали, що гроші виплачуватимуть із березня. Ліворуч на знімку старші діти М
Вінничани Ігор та Оксана Мильцеви у власній квартирі. Третього січня в них народилася третя дитина — донька Ксенія. Мати вже подала документи на оформлення допомоги. У соцзабезі сказали, що гроші виплачуватимуть із березня. Ліворуч на знімку старші діти М

32-річна вінничанка Лариса Шевчук 4 січня народила хлопчика. Вона перша жінка у Вінниці, яка отримає 50 тис. грн допомоги на третю дитину.

— Коли завагітніла, то не розраховувала на таку допомогу, — каже Лариса. — Я коли першу дочку народжувала, тоді виплачували лише 300 гривень, та ми й цьому були раді. Хоча на той момент за ці кошти ні коляски, ні кроватки не можна було купити. Брали в родичів. Тепер на державні гроші можна повністю забезпечити малого.

Лариса подала заявку на оформлення допомоги в січні. Перші 5 тис. грн виплат їй дадуть у лютому.

— Із січня 2008 року збільшилась одноразова допомога при народженні дитини. За першого малюка платитимуть 12 240 гривень, за другого — 25 тисяч, за третього й наступних — 50 тисяч гривень, — розказує начальник відділу виплати адресних допомог Ленінського району Вінниці Наталя Паламарчук. — Якщо заява на виплату допомоги була написана до 15 числа поточного місяця, то вже наступного жінка одержить допомогу.

При народженні першої дитини виплачують одразу 4800 грн, другої — 4840 грн, третьої та наступних — 5 тис. грн. Решту суми видаватимуть рівними частинами щомісяця, відповідно один, два і три роки по 620, 840 та 1250 грн. Держава цьогоріч призначила допомогу по догляду за дитиною до трьох років. Обсяг виплати залежатиме від сукупного доходу сім"ї на особу. Платитимуть не менше 130 грн.

— Для оформлення допомоги потрібна заява матері, довідка про народження дитини та документ із РАЦСу про надання допомоги, — говорить Паламарчук. — При народженні другої та третьої дитини слід додати копію свідоцтва про народження. Ми відмічаємо у себе, яка за рахунком дитина народилася.

Зараз ви читаєте новину «Як платитимуть допомогу при народженні дитини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути