вівторок, 20 травня 2008 17:50

49 родин виховують близько ста прийомних дітей"

Автор: фото надане Любов’ю Спірідоновою
  Любов Спірідонова: ”Матері-героїні мають право на разову допомогу у розмірі десяти неоподаткованих мінімумів”
Любов Спірідонова: ”Матері-героїні мають право на разову допомогу у розмірі десяти неоподаткованих мінімумів”

На святі "Сім"я і родина — це вся Україна" обласна державна адміністрація відзначила 85 кращих багатодітних родин Вінниччини. 20 жінок отримали звання "Матері-героїні".

Всього в області таких 171. Заступник голови облдержадміністрації Любов Спірідонова, 46 років, каже, що для отримання звання треба народити й виховати до 8-річного віку п"ять і більше дітей.

— При цьому діти мають бути зразково виховані. Матерям відмовляють у нагороді, якщо хоча б одна їхня дитина має проблеми з правоохоронними органами чи негативні характеристики, — пояснює Спірідонова. — Матері-героїні мають право на разову допомогу у розмірі десяти неоподаткованих мінімумів. Сьогодні це понад шість тисяч гривень. Така жінка отримуватиме 30-відсоткову надбавку до пенсії.

Якщо жінка має всиновлених дітей, їй можуть присвоїти звання "Матері-героїні"?

— Ні. Діти мають бути рідні.

Скільки на Вінниччині багатодітних сімей?

— Понад дев"ять тисяч. У нас багатодітною вважається родина, де виховують трьох та більше дітей. Торік ми запровадили програму допомоги сім"ям, які мають не менше 10 дітей. Районні адміністрації подарували їм пральні машинки, мікрохвильові печі, холодильники. Цього року до Великодня ми допомагали родинам, де є вісім та більше дітей.

Скільки в області сімей із прийомними дітьми?

— 49 родин виховують майже 100 прийомних дітей. Є шість будинків сімейного типу, в яких живуть 36 малюків.

Куди йдуть випускники шкіл-інтернатів?

— Нещодавно відкрили соціальний гуртожиток у Жмеринці для випускників будинків-інтернатів, які не мають де жити. В області лише у 20 відсотків дітей-сиріт із більш ніж трьох тисяч є майнові права. Іншим ніде подітися. Саме для таких ми побудували гуртожиток. Вони зможуть мешкати там не більше трьох років, доки не влаштуються на роботу. Потім мають звільнити помешкання для інших. Гуртожиток розрахований на 30 осіб.

Що ще плануєте зробити у цьому  напрямку найближчим часом?

— У червні у місті Козятин буде відкрито Центр матері та дитини — для матерів, яким ніде жити або в родині з них фізично знущаються. Прийматимуть туди жінок починаючи з сьомого місяця вагітності. Вони зможуть мешкати у Центрі, доки дитині не виповниться 18 місяців.

Зараз ви читаєте новину «49 родин виховують близько ста прийомних дітей"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути