четвер, 03 квітня 2008 20:57

20 родинам місто погасить відсотки за кредит на житло

Автор: фото: Валентина МУРАХОВСЬКА
  Сім’я Самойленків у гостинній кімнаті свого 2-поверхового будинку по вулиці Чапаєва у Вінниці. Його родина взяла у кредит. На дивані сидять батько Олег, 33 роки, біля нього 10-річний Ілля та 9-річний Андрій, на спинці дивану — зліва направо —  Степан, 5 р
Сім’я Самойленків у гостинній кімнаті свого 2-поверхового будинку по вулиці Чапаєва у Вінниці. Його родина взяла у кредит. На дивані сидять батько Олег, 33 роки, біля нього 10-річний Ілля та 9-річний Андрій, на спинці дивану — зліва направо — Степан, 5 р

У Вінниці працює програма погашення відсотків за кредит на житло для молодих сімей. Цьогоріч міськрада уклала договори про це з дев"ятьма родинами. Ще з 11-ма продовжили договір про погашення, укладений торік.

Програма погашення відсотків не має назви. Її не рекламували й не презентували громадськості. Фінансування відбувається з бюджету міста.

— Програма діє два роки, — пояснює начальник фінансового управління міськради Галина Якубович. — Погашати відсотки по кредитах почали, відколи зірвалася державна молодіжна програма. Депутати міськради прийняли рішення допомогти віддати відсотки за житловими кредитами всім молодим сім"ям. Торік відшкодовували вісім процентів від позики. Цього року гаситимемо 10, бо кредитна ставка Нацбанку зросла.

"ГПУ" розповіли, як можна скористуватися програмою погашення відсотків.

1. Сім"я має стати на квартирну чергу в міськвиконкомі.

2. Сім"ї слід зареєструватися у Фонді сприяння молодіжному житловому будівництву.

3. Надати довідку з бюро технічної інвентаризації, що на ім"я людини не зареєстрована нерухомість. Фонд запропонує погашення відсотків за міською чи державною програмою.

4. Міськвиконком вирішує, чи погашати сім"ї відсотки.

5. При позитивному рішенні розпочати оформлювати банківський кредит.

— Поки що особливих умов відбору сімей не виставляли, — додає Галина Якубович. — З наступного року перевагу на погашення кредитних відсотків матимуть багатодітні сім"ї та батьки, які самостійно виховують дітей. Термін погашення — не більше п"яти років.

Договір погашення відсотків укладається лише на рік. Потім кредитну справу переглядатимуть.

Фінансування програми розпочалося у другій половині 2007-го. З міського бюджету тоді виділили 200 тис. грн. Цього року — 234 тис. За втілення проекту відповідає управління економіки та інвестицій Вінницької міськради. Зі слів Галини Якубович: усі, хто торік звернувся і відповідав умовам програми, погашення за відсотками отримали.

2007-го на квартирній черзі перебували 33 тис. вінниччан.

Торік програмою погашення відсотків скористався хореограф вінницького художнього ансамблю "Барвінок" Олександр Онищук, 31рік. Чоловік продав однокімнатну квартиру та оформив кредит на двокімнатну на 24 роки.

— Брав кредит в "Укрсоцбанку" під 13,5 процентів річних, — розповідає Онищук. — Перший внесок 10 відсотків заплатив одразу — це одна з умов. Щомісяця протягом 24 років маю виплачувати по 877 гривень іпотеки, а ще три страховки — майже 1900 гривень на рік. На оформлення документів пішло кілька тисяч гривень.

31-річна Оксана та 33-річний Олег Самойлюки — єдині серед багатодітних родин, кому міськрада допомагатиме сплачувати відсотки за кредит. У сім"ї семеро дітей, найстаршому Іллі 10 років. Самойлюки продали чотирикімнатну квартиру в мікрорайоні Вишенька і придбали двоповерховий будинок в Старому місті.

— Оформили кредит у грудні 2007-го на 375 тисяч гривень, — пояснює Оксана. — Поки що міська рада ще жодного разу не відшкодувала відсотки. Кажуть, у квітні дадуть за січень. За місяць викладаємо 5000 гривень. Щоб сплачувати кредит, ми вклали гроші з продажу квартири у свій бізнес. Маємо фірму з перевезення вантажів.

Для банків не має значення, в який спосіб люди повертатимуть гроші за позиками.

— Якщо міська рада вчасно не виплачує відсотків, людина має гасити їх без затримки, — пояснює юрист "Приватбанку" 30-річний Юрій Лабуза.




Державний фонд поміг 410 родинам

Окремо від міської програми у Вінниці працює державний Фонд сприяння молодіжному житловому будівництву. 2005-го його діяльність тимчасово призупинена. Із червня 2007-го — відновили. Загальна кількість сімей по Вінницькій області, що зареєстровані у Фонду на отримання кредиту з початку його заснування — 2310 чоловік. Отримали кредит 410 семей.


Адреса Вінницького відділення Фонду: м. Вінниця, Хмельницьке шосе, 7, к. 724, 725.

Тел.: (0432) 272 671, 660 341, 660 795.

Ковальовим у допомозі відмовили


Вінничанка Любов Ковальова, 29 років, та її чоловік 32-річний Василь живуть із батьками і братом жінки у трикімнатній "хрущовці", що в мікрорайоні Вишенька. Мають трьох малих дітей. Сім років відкладають гроші на власне житло. П"ять років тому почали оформляти молодіжний кредит у держфонді.

— 2004-го стали на квартирну чергу в міськвиконкомі. Були 803-ми. Одразу подали заяву до Фонду. Обоє працюємо, маємо непогані зарплати, — розводить руками Василь Ковальов. — Спершу обіцяли кредит. Потім сказали, що немає житла. Згодом сказали, що гасити відсотки допоможе міськрада, але досі жодних результатів.

Зараз ви читаєте новину «20 родинам місто погасить відсотки за кредит на житло». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути