Ексклюзиви
понеділок, 27 серпня 2007 07:07

Золота обручка 900-ї проби лежала на городі

72-річна Парасковія Макаренко з села Тельне Корюківського району Чернігівської області копала картоплю на городі й помітила в землі щось металеве. Дістала, обтерла — і зрозуміла, що то обручка.

Світло-жовта прикраса на внутрішньому боці мала напис: "А. Б. Н., 1852 р., ц 23 К". Жінка не зрозуміла, що воно означає. Тому вирішила почекати на доньок і запитати в них. Оскільки обручка так довго пролежала в землі й не поржавіла, можливо, була цінною.

Донька Наталія повезла знахідку до Чернігова. Звернулася до однієї з фірм, яка скуповує золото. Прикрасу заважили — 2 г. Проба золота виявилася найвищою — 900-ю.

Там також пояснили, що означає напис ц 23 К — цінність 23 карати. Ймовірно, обручка була з дорогоцінним камінням. На ній і місце від нього є.

Пролежавши багато років у ґрунті, вона втратила свою привабливість. Тому доньки Парасковії Макаренко обміняли її на нову каблучку і сережки.

Зараз ви читаєте новину «Золота обручка 900-ї проби лежала на городі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути