Ексклюзиви
четвер, 13 лютого 2020 05:51

Зниклих у Другу світову війну шукають на сайті

В Україні запустили сайт martyrology.org.ua, де можна шукати зниклих або дізнаватися інформацію про загиблих під час Другої світової війни людей.

Сайт використовує базу документального фонду ­Національного музею історії України у Другій світовій війні. Зараз має 313 тисяч документів і 258 тисяч записів про загиблих і зниклих. Є похоронки, посвідчення, фотографії, листи. Видають інформацію про поховання розшукуваних.

— Це перший у пострадянських країнах подібний веб-ресурс. Зібрані документи, що були в районних військ­коматах, — розповідає працівниця музею Наталія Філатова, 62 роки. — Знадобиться тим, хто цікавиться долею та місцями поховання своїх рідних, призваних із території України або похованих тут. Допоможе з'ясувати правду у випадках плутанини з іменами чи гео­графією, коли бійця було важко ідентифікувати через помилку командира частини чи працівника військкомату.

Портал поки що працює в тестовому режимі й веде пошук у Київській і Житомирській областях. Працюють над Вінницькою. Дані постійно доповнюються й оновлюються.

Зараз ви читаєте новину «Зниклих у Другу світову війну шукають на сайті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути