Ексклюзиви
четвер, 23 серпня 2018 00:55

Знайшли найбільше підземне озеро

У найдовшій гіпсовій печері світу Оптимістичній у селі Королівка Борщівського району Тернопільської області відкрили підземне озеро Мікрон. Його площа — понад 500 кв. м. Глибина — до 6 м.

— Знахідка міняє абсолютно всі припущення про печеру, які в нас були, — каже науковець Наталія Юдіна, 47 років. — Її почали досліджувати 1966 року. Крок за кроком розчищали ходи, складали карту. Вважали, що в печері немає води. Але згодом виявили невеликі підземні озера — Мрія, Частинка Бога, П'ятикутне, Пермське, Фріке, Містик, Кишенька. І от, нещодавно — Мікрон.

Відкриття зробив спелеолог 26-річний Ігор Троцюк. Він працював у тому напрямку, копав нові ходи. Спершу вважав, що побачив таке ж мале озеро, як і попередні.

Зараз Мікрон досліджують спелеодайвери — спеціалісти, які пірнають у підземні водойми.

— Точні межі озера ще не окреслили. Площа в 500 квадратних метрів — це наше припущення. Продовжуватимемо вивчати озеро й печеру. Зараз доступні 265 кілометрів ходів, нанесені на карту. Насправді ми й уявити не можемо, яка вона завбільшки.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли найбільше підземне озеро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути