Ексклюзиви
пʼятниця, 21 серпня 2009 07:50

Живих уписали в книгу про Голодомор

Понад 50 живих жителів села Андріяшівка Роменського району на Сумщині потрапили до переліку загиблих від голоду в книзі про Голодомор 1932–1933 років.

Сталося це через помилку 30-річної чиновниці з райради, яка керувала відділом внутрішньої політики. Вона замінила список померлих переліком виборців Андріяшівки. До нього потрапили жителі, чиї прізвища значилися на початку. Виявили цей недогляд у травні, оприлюднили історію нещодавно.

— Це халатність і службова недбалість нашої працівниці. Втнула дурницю: не знайшла нічого кращого, як підмінити списки. На початку червня, після службового розслідування, сама написала заяву на звільнення. Перед цим попала в лікарню, — розповідає голова Роменської райради Олексій Біловол, 49 років. За його словами, виправдовувалася, що службовий комп"ютер сам наклав списки один на другий.

— Слідство поки що не відкидає цієї версії, — говорить Біловол.— Але колеги цьому не вірять.

Голова райради працівницю не називає. Каже, вона була на державній службі лише два роки.

Першими її виявили в сільській бібліотеці Андріяшівки, як туди потрапила книга. Між людьми ширилися чутки, що по списку жертв відслужили панахиду. Казали, через це й помер 46-річний селянин, чиє прізвище було у списку. Сільський голова Михайло Юрченко, 56 років, чутки спростував.

— Усе це вигадки. У того чоловіка довгий час була саркома шлунка, його оперували в Києві. Людям ця історія неприємна. Але після пояснень районного керівництва усі все розуміють, зла не тримають, — каже Юрченко. З його слів, у селі було кілька родин, які вмерли від голоду на початку 1930-х. Але порівняно з іншими селами району це небагато.

Олексій Біловол говорить, книги з неправдивим переліком вилучили з бібліотек і продажу. Тираж передрукують, лише після цього розповсюджуватимуть.

Зараз ви читаєте новину «Живих уписали в книгу про Голодомор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути