пʼятниця, 29 грудня 2017 00:50

Жінкам відкрили доступ до 450 професій

Верховна Рада скасувала наказ Міністерства охорони здоров'я від 1993 року, що забороняв жінкам доступ до 450 професій. Не мали права працювати водіями автобусів, машиністами метро, пожежниками, на ливарному чи металургійному виробництві.

— Рішення депутатів вимушене. Через тотальний брак кадрів у країні, — каже власниця компанії з підбору персоналу "Нова персона" 34-річна Інна Новицька. — Є й інша причина — нація старіє. Ще шість-сім років тому на підприємствах примушували йти на пенсію одразу після досягнення відповідного віку. Зараз готові брати назад тих, кого тоді відправляли на відпочинок. Третя причина — нове покоління. У молоді зовсім інше ставлення до роботи. Вони не згодні терпіти хамство чи порушення своїх прав. Тому легко приходять працювати, але так само легко можуть і піти.

Проблема кадрів виникла ще й тому, що на багатьох підприємствах зі шкідливими умовами роботи скасували норми, за якими працівники могли достроково виходити на пенсію. Тому бригади по 10–20 чоловіків звільняються та їдуть за ­кордон.

Жінок у великих містах найбільше цікавить сфера обслуговування. В обласних центрах багато йдуть в IT-компанії розробниками.

Доступ до професій може змінити ситуацію з кадрами у невеликих містах, що існують завдяки промисловим підприємствам. Там зазвичай немає іншої роботи. Жінки туди йтимуть.

Зараз ви читаєте новину «Жінкам відкрили доступ до 450 професій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути