Ексклюзиви
четвер, 25 листопада 2021 07:45

Збільшать зарплату й пенсію

З 1 грудня мінімальну заробітну плату українців підвищать до 6,5 тис. грн. Раніше становила 6 тис. грн.

— Надбавку з'їсть інфляція, яка наприкінці року виросте до 15 відсотків, — каже економіст Олег Пендзін. — Номінальна зарплата збільшилася на 19 відсотків, реальна — на 6. Навряд українці зможуть дозволити собі більше, ніж раніше. Ціни в магазинах теж зростуть.

У грудні двом групам пенсіонерів підвищать пенсію. Мінімальна буде 2,6 тис. грн.

— Надбавку отримають пенсіонери з найменшими пенсіями, які мають малий страховий стаж, — говорить міністр соцполітики Марина Лазебна, 46 років. — Додаткову виплату матимуть і українці старші 65 років із понад 35‑річним стажем.

Натомість у Пенсійному фонді заявили, що на підвищення мінімальної пенсії не вистачає 4,3 млрд грн. На це вплинули збільшення прожиткового мінімуму, мінімальної зарплати й інші витрати фонду.

— Дефіцит у Пенсійному фонді існує вічно, — каже економіст 48‑річний Андрій Новак. — Його завжди покривали з державного бюджету. І цього разу гроші на пенсії будуть. Якщо й можлива якась затримка, то тільки технічна.

Із 19 грудня повністю вакцинованим українцям виплатять по тисячі гривень. Їх нараховуватимуть на віртуальну платіжну картку в "Дії" до 18 грудня 2022‑го.

— Гроші можна витратити на квитки в кінотеатри, театри, концерти, заняття спортом і подорожі Україною, — говорить Денис Шмигаль, 46 років. — Так президент хоче підтримати малий і середній бізнес, який постраждав через пандемію, та стимулювати спортивний і культурний розвиток людей. Але головна мета — вакцинувати понад 24 мільйони українців.

— Ця тисяча мінімально вплине на вакцинацію, а на рейтинг Зеленського — негативно, — говорить міністр охорони здоров'я 2014‑го Олег Мусій, 56 років. — Влада дає гроші й сама вирішує, як тратити. Несерйозно. У людей, які живуть за межею бідності, є вагоміші речі за похід у музей.

З 28 грудня в Україні видаватимуть нові водійські посвідчення.

З'явиться відмітка "78". Означає — той, хто складе практичний іспит на автоматичній коробці передач, не може їздити за кермом машини з іншим типом керування. Посвідчення без позначки дозволяє керувати авто з будь-якою коробкою передач.

Піктограми на посвідченні замінять спеціальні коди. Так документ максимально адаптують до європейського зразка.

Зараз ви читаєте новину «Збільшать зарплату й пенсію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути