Ексклюзиви
пʼятниця, 16 лютого 2018 07:35

Затопило Національний музей Івана Гончара

У ніч на 13 лютого на вул. Кутузова в ­Печерському районі міста прорвало центральну теплотрасу. Гаряча вода затопила підвал музею народної культури Івана Гончара на вул. Лаврській, 19. Пара й 65-градусний окріп пошкодили виставкові зали на двох поверхах.

— Біда сталася о пів на четверту ранку. Спрацювала наша сигналізація. Охоронець подзвонив мені, викликав поліцію. Колеги почали виносити експонати. О п'ятій повідомили в аварійну службу Київенерго. Автовідповідач каже: натисніть ту кнопку, потім ту. Набрали диспетчерів, ті перенаправляють на номери тих самих автовідповідачів. Ледве додзвонилися. Аварійники й рятувальники приїхали аж через п'ять годин, — каже гендиректор музею Петро Гончар, 68 років. — Виявилося, прорвало водогін біля музею, звідти по комунікаціях воду погнало до нас. Ми увімкнули свої насоси, та вони не справлялися з такою кількістю рідини. Приміщення промокли. Як усе просушити взимку — не уявляю. Чудом врятували старовинні дерев'яні ікони.

Працівники закладу вчасно винесли експонати з пошкоджених приміщень, повідомляє прес-служба музею. Постійна експозиція зачинена. За попередньою оцінкою, для повного відновлення музею необхідно майже 40 млн грн. Потрібно фарбувати стіни, лагодити підлогу, робити нові дерев'яні вітрини. Поки що не відомо, хто профінансує ремонт. Адже заклад комунальний, а будівля, в якій він розміщений, — у державній власності.

— Вода вже не прибуває, але пара досі йде, — каже телефоном 14 лютого заступниця генерального директора музею Тетяна Пошивайло, 50 років. — Деякі експонати пошкоджені, викликали реставраційну службу. Комісія обстежує масштаби катастрофи й рахує збитки. Неушкодженим залишився лише один зал на верхньому поверсі. Найближчі заходи проводитимуться там. Працюватимемо у звичному режимі. У суботу відбудеться лекція "Історія костюма". Потрохи починаємо готуватися до Великодня.

Зараз ви читаєте новину «Затопило Національний музей Івана Гончара». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути