пʼятниця, 30 листопада 2007 07:00

Закінчився осінній призов у армію

Автор: фото: PHL
  Військовослужбовець після присяги перекушує в 169-му навчальному центрі сухопутних військ ”Десна” в Чернігівській області. Минулої неділі там присягнули на вірність 4000 солдатів із різних регіонів України
Військовослужбовець після присяги перекушує в 169-му навчальному центрі сухопутних військ ”Десна” в Чернігівській області. Минулої неділі там присягнули на вірність 4000 солдатів із різних регіонів України

"Ми тільки-тільки відправили останню партію призовників до війська. Тепер можна хоч спокійно дихнути, — з полегшенням каже "ГПУ" підполковник Юрій Калгушкін, 44 роки, із Харківського територіального центру комплектування особового складу. — Відправки кожного дня чекали кілька сотень людей. Бережемо їх, як дітей. Бувало, що за день до відправки хтось руку зламає тощо. Мені ці призовники щоночі сняться.

30 листопада, закінчується осінній призов. У жовтні — листопаді на службу набрали 29 500 чоловік. Працівники військоматів та призовних комісій близько тижня відпочинуть, і розпочнеться призовний процес на весну. Із відповідних організацій надійдуть дані про потенційних призовників. Їх перевірятимуть, надсилатимуть запрошення на медкомісію.

У дні відправки робочий день майбутніх солдатів у центрі комплектування починається рано. О восьмій ранку кілька десятків військових, медиків і правоохоронців уже на робочих місцях. Міліціонери слідкують за порядком.

— Щоб ніхто не приніс спиртного, — пояснює Юрій Калгушкін. — Тут інколи з призовниками на "розборки" приїжджають якісь їхні знайомі чи місцеві. За межами КПП були й бійки. Вони ж тут не в тюрмі, можуть виходити за межі збірного пункту.

Юрій Калгушкін каже, що найбільше бажаючих служити у військах спеціального призначення. Йому доводиться розбиратися з призовниками і батьками:

— Одна мати приходила до мене п"ять разів. Просила, аби сина послали служити десь в області, ближче до дому. А сам він приходив опісля й просився подалі. Каже: "Я не відчую служби на материних передачах".

Нині до показників здоров"я призовників вищі вимоги. Не беруть тих, хто не закінчив 9 класів. Враховують і морально-ділові якості. Якщо в характеристиці з навчального закладу чи з роботи йдеться, що вживав спиртні напої чи прогулював — до армії не візьмуть. Перебував на обліку в наркологічному диспансері — служби не бачити.

— А хлопці насправді хочуть служити. Навіть ті, в кого поганенько зі здоров"ям, — розповідає Калгушкін. — У нас був майстер спорту з підводного плавання. Пішов до морської піхоти, а за півроку його повернули. Виявилося, що хлопець у дитинстві мав черепно-мозкову травму. Він це приховав, а коли почав щоденно бігати в повній викладці по 15 кілометрів, то йому ставало зле.

Ухиляються від служби частіше міські хлопці. На призовних пунктах є списки тих, хто має з"явитися на розподілення. Якщо в зазначений час не приходять, дані передають до міліції. Призовникові надсилають три попередження. Якщо не реагує, до нього додому навідуються правоохоронці, вручають повістку особисто й проводять профілактичну бесіду.

— Якщо й після цього призовник не з"являється, міліціонер приводить його на збірний пункт буквально за руку, — продовжує Калгушкін. — Та то буває дуже рідко, бо застати вдома того, хто ухиляється від армії, майже неможливо. Рідні кажуть, що його немає вдома, або ж просто не відчиняють двері. Ну а в розшук, звісно ж, ніхто не подає.

За ухиляння від служби передбачений штраф від 17 до 119 грн, а потім позбавлення волі до чотирьох років.

Зараз ви читаєте новину «Закінчився осінній призов у армію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути