четвер, 26 квітня 2007 07:09

За 10 хвилин оштрафували чотирьох водіїв

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Інспектор ДАІ заповнює протокол про порушення правил дорожнього руху на проспекті Перемоги біля столичного цирку. Киянин Мирослав Ламко їхав з непристебнутим ременем безпеки
Інспектор ДАІ заповнює протокол про порушення правил дорожнього руху на проспекті Перемоги біля столичного цирку. Киянин Мирослав Ламко їхав з непристебнутим ременем безпеки

Про тиждень безпеки дорожнього руху водіїв попереджали біґборди на автотрасах. По Україні їх установили 130, п"яти різновидів. Приміром, на одному зображений водій із пляшкою в руці. "Алкоголь за кермом — крок до трагедії", написано поряд.

Із 23 по 29 квітня акцію під егідою ООН даїшники проводять у всьому світі. Збільшили кількість патрулів на дорогах. Вони стежать, щоб водії та пасажири користувалися ременями безпеки, мотоциклісти їздили у шоломах, автомобілісти пропускали пішоходів та не їхали на червоне світло.

У вівторок столичні патрулі вирішили приділити увагу ременям безпеки. 160 машин ДАІ почали рейд о 8.45. За 10 хв. роботи біля цирку на проспекті Перемоги інспектор зупиняє чотири авто. Жоден водій не пристебнутий.

— Мені так незручно керувати, — виправдовується 24-річний Мирослав Ламко, що сидить за кермом чорного "ланоса". — Пристібатися й надалі не збираюся. Якщо порушив, завжди штраф плачу. Якщо ні — подаю до суду. Одного разу виграв справу. Мене зупинили інспектори. Сказали, що я їх "підрізав", і вимагали 150 гривень. Були напідпитку. На щастя, в мене в машині були свідки. То потім тих інспекторів звільнили.

У протоколі Ламко вказує, що не вважає за потрібне користуватися ременем безпеки.

На місці порушення даїшники не штрафують. Виписують протоколи та направляють до суду. Він розглядає справу і призначає суму штрафу. Приміром, за  перевищення швидкості — від 8 до 17 грн. За непристебнутий ремінь безпеки — 17 грн. Нетверезі шофери мають сплатити від 250 до 340 грн.

— Штрафи треба підвищити, бо водії просто ігнорують правила, — каже столичний інспектор ДАІ Олександр Ковалевський, 31 рік. — Як кілька гривень платиш, то не відчуваєш. А якби заплатив, як у Європі, 100 євро, задумався б. Немає дрібних чи великих порушень — усі можуть виявитися смертельними.

За останні 10 років у ДТП потрапляв кожен 85-й українець. За три місяці цього року на дорогах сталося 51 582 аварії. Це на третину більше, ніж за такий самий період 2006-го. Загинуло 1659 людей.

Більшість ДТП трапляються через перевищення швидкості, обгін та проїзд на червоне світло. Здебільшого це період із 17-ї до 23-ї, коли люди повертаються з роботи.

Липень та серпень даїшники називають найбільш аварійними. Це період відпусток. Торік лідером за кількістю аварій була Дніпропетровська область. За нею — Донецька, Харківська, Одеська та Київ. Однак, якщо взяти столицю разом із областю, то Київський регіон опиниться на першому місці.

Найнебезпечнішими трасами в Україні, вважаються Київ—Чоп, Київ—Харків та Харків—Севастополь.

У світі в середньому за годину в ДТП гине 40 людей.

Зараз ви читаєте новину «За 10 хвилин оштрафували чотирьох водіїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути