середа, 16 жовтня 2019 00:30

"Взяток не берем. Могут уволить. Хуже — посадить"

— В начале становления судебной системы так называемой ДНР туда набирали всех, кому не лень. Единственный критерий — не моложе 25 лет, — говорить 37-річна Наталя Семенченко з Донецька. — 2015 року подали заявки 943 людини до Верховного суду в окупованій Донецькій області.

Кандидатів перевіряли кілька силових структур. Одне з головних правил відбору — відсутність досвіду роботи в судовій справі до війни на території України.

— Перевірку проходять в окупаційних службах безпеки Верховного Суду, Міністерств внутрішніх справ і державної безпеки. Обов'язково — обстеження у психолога, — пояснює Семенченко. — Також майбутні судді повинні скласти спеціальні іспити.

Тоді набрали 44 суддів, які працювали в ДНР. Це був наймасштабніший набір працівників системи. 2014-го багато суддів, прокурорів та нотаріусів виїхали з окупованих територій. Частина — повернулася. Але ті, хто виїхав, не поспішають. Їх можуть посадити за статтею про держзраду або просто відправити на підвал.

Із 2014 року в окупованій Донецькій області діють військові суди та власний кримінальний кодекс. За місцевими законами, до жителів окупованої території можуть застосувати смертну кару за особливо тяжкі злочини.

— Уголовный кодекс ДНР разработан на основе кодекса УССР 1961 года, — говорить 42-річний Василь Яценко з окупованої Горлівки. — Смертну кару присуджують за замах на представників влади, працівників правоохоронних органів або вбивство. Бойовики не застосовують розстріл до жінок, дітей і чоловіків старших за 65 років.

Смертну кару можуть замінити на довічне ув'язнення або 25 років в'язниці. Наприклад, 2015 року в Донецьку Анатолія Якубенка обвинуватили у вбивстві двох дівчат, насильстві та бандитизмі й засудили до смертної кари. Але потім вирок оскаржили.

У ЛНР кримінальний кодекс не передбачає смертної кари. Найвищою мірою покарання є довічне позбавлення волі.

— У Шахтарську чотири роки тому місцевий зґвалтував і вбив дитину. Чоловіка приговорили до смертної кари, ще й конфіскували все майно, — говорить Василь Яценко. — Військовий трибунал бойовиків ДНР любить саджати молодих людей за статтею "шпигунство". Схеми обвинувачення однакові. Всім приписують зв'язок з українською або іноземною розвідкою. За це дають від 10 років.

Винесені на окупованих територіях вироки не визнаються Україною та Росією.

Найвища судова влада належить так званому Верховному суду. У його віданні перебувають системи кримінального, цивільного та адміністративного правосуддя. Він є вищою апеляційною інстанцією у відповідних справах.

У ДНР усі правоохороні органи підпорядковуються ватажку бойовиків Денису Пушиліну. Їх створили 2016 року на базі юридичного інституту Донецької академії внутрішніх справ. У закладі навчають на юристів, поліцейських і криміналістів.

— После окончания учебы молодых людей берут на работу в полицию по месту их проживания. Они патрулируют улицы и приезжают на вызовы, — каже 51-річний Олександр Стремоухов з окупованої Хрестівки (до 2016-го Кіровське. — ГПУ) на Донеччині. — Будь-який поліцейський має право зупинити й перевірити документи. Можуть попросити телефон на огляд. В таких випадках краще не чинити опір, бо можуть побити чи відправити у відділок.

— Якщо викликає поліцію жінка, її можуть взагалі не чіпати. У нас був випадок, коли в п'яної сусідка вкрала гроші в квартирі, — продовжує Стремоухов. — Поліція й розбиратися не стала. Прийняла заяву і все. Якби це був чоловік, його відправили б у відділок до з'ясування всіх обставин.

В окупованому Докучаєвську на Донеччині шукають через Центр зайнятості дільничного інспектора. Щомісяця обіцяють виплачувати 5,6 тис. грн.

Від кандидата вимагають диплом рівня "Бакалавр" і відсутність судимості. Перевагою буде досвід військової служби.

На території ЛНР молодший офіцерський склад отримує 9,3 тис. грн зарплати.

— Полицейские в Луганске получают до 6 тысяч гривен. В регионах — немного меньше. Взяток не берем. Могут уволить. Хуже — посадить, — говорить 29-річний Вадим Сергієнко з Луганська. Чотири роки працює там поліцейським. — Усі правопорушення оформляємо у протоколи. Останнім часом їх дуже багато. При України від поліції могли відкупитися. А зараз — ні. Кожен виклик треба оформляти документально.

На окупованій території Луганської області переважно затримують за дрібне хуліганство, бійки, дрібні крадіжки та порушення комендантської години. Більшість злочинів скоюють у стані алкогольного сп'яніння.

— Тих, хто порушує комендантську годину, затримуємо та відправляємо у відділок. Там складаємо протокол і виписуємо штраф — до 758 гривень, — каже Сергієнко. — Якщо людина поводиться адекватно — випускаємо, ні — залишаємо у поліції. Але так буває не часто. У 2014–2015 затриманих могли відправити окопи рити. Зараз такого немає. Якщо спіймали вбивцю чи ґвалтівника, відправляємо в слідчій ізолятор, а далі — суд.

Зараз ви читаєте новину «"Взяток не берем. Могут уволить. Хуже — посадить"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути