Ексклюзиви
вівторок, 03 грудня 2019 07:50

В'ячеславу Гребенюку пришили друге серце

Автор: ФОТО З САЙТА 4CHANNEL.COM.UA
  Миколаєвець В’ячеслав Гребенюк має м’язову дистрофію. Його серце не перекачує достатньо крові. Штучне підшили до лівого шлуночка серця
Миколаєвець В’ячеслав Гребенюк має м’язову дистрофію. Його серце не перекачує достатньо крові. Штучне підшили до лівого шлуночка серця

26 листопада хірурги столичного Інституту серця вживили механічне серце 22-річному В'ячеславу Гребенюку з Миколаєва. Він — сьома людина з цим штучним органом в Україні.

— На операцію погодився, щоб мати час чекати донорського серця, — розповідає В'ячеслав Гребенюк. — З такою моделлю можна прожити до восьми років.

В'ячеслав має м'язову дистрофію. Його серце не перекачує достатньо крові. Родичі звернулись у Міністерство охорони здоров'я. Там порадили чекати, доки набуде чинності закон про трансплантацію. В Інституті серця запропонували вживити механічне серце. Це — центрифужний насос. Виглядає, як нашпигована електронікою коробка, поміщається на дитячій долоні. Його купили державним коштом у США за 120 тис. євро — 3,2 млн грн.

— Ми підшили механічне серце до лівого шлуночка. Перекачує кров замість серцевого м'язу, — розповідає 54-річний Борис Тодуров, директор Інституту. — Це забезпечить пацієнту кровотік на кілька років.

Операція тривала 3 год. Половину часу пацієнт був під'єднаний до апарата штучного кровообігу. Грудину не розрізали, зробили кілька отворів. Міні-серце має блок керування і батарею.

— Серце пацієнта не вирізали, — продовжує лікар. — Воно лишилося в грудях, але не б'ється.

У жовтні таке ж механічне серце вживили 46-річному В'ячеславу Вожженку. Апарат також купили державним коштом.

В Україні є 300 людей, яким потрібна пересадка серця. Вони стоять у черзі на механічне. З 2020 року має запрацювати закон про трансплантацію. Він дозволить посмертну пересадку органів, якщо людина дала згоду за життя.

Зараз ви читаєте новину «В'ячеславу Гребенюку пришили друге серце». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути