Ексклюзиви
середа, 02 квітня 2008 07:05

В"ячеслав Партикевич прислав тисячу книг із Чикаго

13-ту посилку з американського Чикаго отримала Барська центральна бібліотека на Вінниччині. У ній — остання партія книг української діаспори.

Цей подарунок зробив колишній житель села Сеферівка Барського району, а нині громадянин США 80-річний В"ячеслав Партикевич. 1995-го він приїжджав до Бара, був у бібліотеці. Потім написав листа завідуючій.

— Сім"я Партикевичів залишила Україну 1937 року. Вони бігли від репресій. Рятуючись від ностальгії, батько В"ячеслава Петро впродовж емігрантського життя збирав цю бібліотеку, — розповідає завідуюча бібліотекою Любов Кирилюк, 52 роки. — Чоловік замовляв і купував книги про Україну. Мріяв повернутися на батьківщину, щоб померти на рідній землі. Недочекався. Син вирішив подарувати ці раритети нам. Він виконав заповіт батька, який сам хотів це зробити.

Книги були видані в період з 1940-х XX ст. до початку ХХІ ст. Друкувалися в Чикаго, Детройті, Нью-Йорку, Торонто. Майже всі українською.

— Усі видання відповідають першодруку, не містять доповнень, виправлень, як буває при перевиданні, — каже бібліотекарка Світлана Сафонова, 36 років.

Про батька В"ячеслава Партикевича не вдалося більше дізнатися. Чоловік небагатослівний. Досі побоюється повернення радянських порядків. В Україні живуть його родичі, тому не хоче розголосу свого вчинку.

Зараз ви читаєте новину «В"ячеслав Партикевич прислав тисячу книг із Чикаго». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути