пʼятниця, 29 грудня 2017 06:30

Влада тягне зі створенням Вищого антикорупційного суду

26 грудня на сайті Верховної Ради з'явився текст законопроекту про Вищий антикорупційний суд. Його вніс до парламенту президент Петро Порошенко, 52 роки.

Документ має 21 сторінку. За ним Вищий антикорупційний суд повинен працювати як суд першої та апеляційної інстанцій. Розглядати кримінальні провадження, пов'язані з корупцією. Суддів обиратимуть на конкурсі. Ними можуть бути українці від 35 років зі стажем суддівської роботи не менше п'яти років, науковим ступенем у галузі права, адвокатським досвідом. До посад не допускатимуть тих, хто попередні 10 років працював у силових структурах, займав політичні посади, останні п'ять років входив до керівних органів партій, вчиняв корупційні дії. На шість років створюють Громадську раду міжнародних експертів. Вона перевірятиме інформацію про кандидатів. Суддям, на прохання, надаватимуть цілодобову охорону, а житло забезпечуватимуть кнопками тривожної сигналізації.

Створення Антикорупційного суду є вимогою Європейського Cоюзу. Законопроект має пройти два читання у Верховній Раді.

— Плюс у тому, що законопроект нарешті з'явився. За ним, до суду не можуть потрапити представники прокуратури, правоохоронних органів, які себе дискредитували, — каже 42-річна Тетяна Козаченко, секретар громадської ради з питань люстрації при Міністерстві юстиції.

— Виписали досвід суддівської влади — п'ять, а не 10 років. Можуть з'явитися більш-менш нові судді. Неприємний момент — майже нівелювали право ключового вето Громадської ради із залученням міжнародних експертів для тих, хто не відповідає вимогам. Фактично повторюється порядок формування Верховного суду, коли конкурс проводили непрозоро. Законопроект треба посилити додатковими фільтрами, зовнішнім контролем.

Влада системно затягує створення суду. Нікому не зрозуміло, коли він запрацює. Зараз чуємо не більш як декларації.

Зараз ви читаєте новину «Влада тягне зі створенням Вищого антикорупційного суду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути