Ексклюзиви
пʼятниця, 21 вересня 2018 05:15

"Влада хоче показати рішучість у конфлікті з Росією"

Президент Петро Порошенко підписав указ, який має припинити дію Договору про дружбу і партнерство з Росією. Цей документ 1997-го на 10 років уклали тодішній президент Леонід Кучма і його російський колега Борис Єльцин. Дія автоматично продовжу­ється на десятирічні періоди, якщо жодна зі сторін не розриває домовленість. Угода закріплювала між Києвом і Москвою принцип стратегічного партнерства, непорушність кордонів і поваги до територіальної цілісності.

До 30 вересня Міністерство закордонних справ України повідомить Кремль про бажання припинити дію договору. Порошенко внесе у Верховну Раду відповідний законопроект. Також МЗС поінформує Організацію Об'єднаних Націй і Організацію з безпеки та співробітництва в Європі.

— Ми не розриваємо договір. Просто не продовжуємо його дію (набув чинності 1 квітня 1999-го. — ГПУ). Всі його пункти втратять силу, — говорить політолог Євген Магда, 43 роки. — Саме тому це відбувається зараз, а не на початку російської агресії на Донбасі.

Наближення виборів теж впливає на це рішення. (31 березня 2019 року в Україні відбудуться президентські вибори, 27 жовтня — парламентські. — ГПУ). Влада хоче продемонструвати рішучість і твердість щодо конфлікту з РФ.

Договір був декларативний. Його розрив не спричинить критичних змін у відносинах України та Росії. У документі прописана повага до державних кордонів. У нашій сьогоднішній ситуації це звучить абсурдно. Також там задекларовані економічні зв'язки. Вони й без того постійно скорочуються. Росіяни сподіваються, що процес розірвання затягнеться до президентських виборів. Розраховують, що до влади прийде лояльніший до них політик, а потім — і більшість народних депутатів. Теперішня Верховна Рада, скоріш за все, проголосує за розірвання договору.

Зараз ви читаєте новину «"Влада хоче показати рішучість у конфлікті з Росією"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути