вівторок, 14 серпня 2018 06:35

"Витягував бійця, і мої руки загрузали в нутрощах"

Автор: ФОТО надане Ігорем Філіпповим
  54-річний Ігор Філіппов пішов добровольцем на фронт із Запо­ріжжя. Воював у Пісках на Донеччині
54-річний Ігор Філіппов пішов добровольцем на фронт із Запо­ріжжя. Воював у Пісках на Донеччині

— Були такі дні, що росіяни крили кожен метр наших позицій, — каже парамедик добровольчого батальйону ОУН 54-річний Ігор Філіппов, позивний "Іспанець".

Філіппов народився в Запоріжжі. 2014-го возив допомогу в найгарячіші зони боїв. Наступного року пішов добровольцем у батальйон ОУН.

— У лютому 2015-го ми відправилися в розвідку до російської позиції "Вольвоцентр", що розділяла Донецьк і Піски. При огляді позицій ворога згубив свій телефон "Кетерпілар".

Наступного дня з другом вирішили його пошукати. Біля однієї будівлі почули за плотом голоси ворогів. Їх було шестеро. Довелося повертатися.

За тиждень бійця батальйону "Дніпро-1" важко поранили. У лікарні до нього прийшли розвідники. Вимагали пояснень — чому на російській території знайшли мобілку з його номером. Він згадав, хто загубив трубку. Пізніше дзвонив, за могорич повернув апарат.

За яких умов доводилося працювати?

— Я закінчив американські курси тактичної медицини, служив штатним парамедиком.

Одного разу нам перед хату прилетіла 120-міліметрова міна. У нас одразу три важких поранених. Один боєць лежав і майже не ворушився — йому осколок залетів у скроню і вийшов через око. Другий, мій друг "Слід" помер у мене на руках. А третьому бійцеві "Бендері" вдалося врятувати життя. Хоча в нього були перебиті ноги, рука переламана, осколок під серцем і в паху.

Яким був для вас початок ­війни?

– 2015 року кожного дня можна писати сценарії до бойовиків. Близькі бої з розвідувальними російськими групами, втрати, перемоги.

Нам поставили задачу — спорудити позиції за 150 метрів від них. Уночі готувалися по повній — несли з собою лопати, мішки з боєкомплектом, важкі кулемети.

У мене було особисте завдання — на розвалинах колишньої ферми виставити кулеметне гніздо. До ранку копав і тягав землю в мішках на відстань 50 метрів. У повній тиші. Потім по рації викликав вогонь наших кулеметів — щоб під шум розкласти станину свого кулемета.

Два тижні під носом у росіян ми вели розвідувальну роботу й ніяк не проявляли себе. Навпроти нас стояв батальйон "Восток", і ми повністю вивчили графік його пересування. Наш снайпер ліквідував двох бойовиків.

Що найбільше запам'яталося?

— Декілька мін 82-міліметрового калібру попали прямо в наш окоп. Покалічили трьох хлопців — двох із батальйону ОУН і бійця 93-ї бригади. Тоді лив страшний дощ. Усі мокрі, в болоті, всюди кров, мат, крики. Одному порвало спину, таз. Я витягував бійця, і мої руки загрузали в нутрощах. Він так і не вижив.

Другому побратиму залетіло майже 70 осколків. Третину з них витягнули, решта — досі у тілі. Третій боєць отримав легке поранення в ногу. За кілька днів тихо зійшов із розуму.

Чим ще займалися?

— Полюбив підривне діло. Одного разу встановив фугас поблизу "Вольвоцентру". Заклали там танковий снаряд і дві 120-х міни. У першу ніч ніхто не прийшов. На другу — почув рух і замкнув дроти. Пізніше оглянув результат роботи. Побачив калюжі крові, але без тіл.

До якого часу продовжувалася ваша боротьба?

— Ввечері 25 серпня 2015 року на одній із наших позицій бійці не виходили на зв'язок. Поїхали туди. Нарвалися на ворожу розвідку. Почався бій, мене підстрелили. Перша куля попала в плече, друга в обличчя, третя під серце. Як вижив, не знаю.

Відновлювався півтора року. Працював над собою, як кінь, через силу розминав ліву руку. ­Моментами ненавидів себе, але проходив реабілітацію.

Після поранення повернулися на фронт?

— На місяць. Було надзвичайно важко — отримав задишку та головокружіння.

Остання операція — знищили антени зв'язку і камери спостереження на вежах-близнюках (дві багатоповерхівки на околиці Донецька, спостережні пункти бойовиків. — ГПУ). Зайшли в сіру зону. Установили протитанкову керовану ракету і важкий кулемет. Ракетою розбили антени, а з кулемета працювали по російських позиціях. За день розвідка доповіла — знищили двох терористів і шість поранили.

Навчає рукопашного бою

Із 2017 року Ігор Філіппов пішов працювати у волонтерську організацію "Медекс".

— Ми єдина організація на фронті, яка працює у двох напрямках. Медична допомога місцевому населенню і військовим, — говорить Філіппов. — Маю змогу бувати на фронті, викладаю тактику бою та парамедицину. Навчаю хлопців рукопашного бою.

Зараз ви читаєте новину «"Витягував бійця, і мої руки загрузали в нутрощах"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути