четвер, 19 квітня 2007 07:02

Виставка картин 4-річної Поліни Добрякової відкриється у Харкові

Автор: фото: Світлана ЗОЗУЛЯ
  Кімната Поліни Добрякової з Харкова схожа на справжню художню майстерню. Малювати дівчинка почала з 10-місячного віку
Кімната Поліни Добрякової з Харкова схожа на справжню художню майстерню. Малювати дівчинка почала з 10-місячного віку

Роботи 4-річної Поліни Добрякової порівнюють із шедеврами імпресіонізму. 24 квітня у харківській галереї "Маестро" відкриється перша виставка художниці. Проект називатиметься "Усміхнись! Де твоє щастя?". Робіт буде близько півсотні.

— Та вона звичайна дівчинка. Хоча малює справді надзвичайно. Ось подивіться, — витягає альбоми з фотографіями картин Поліни її мама Марина Пономаренко, 35 років.

На зображеннях яскраві роботи, зроблені широкими мазками. Переважають сині, жовті й червоні кольори.

Пономаренко розповідає, що малювати донька почала раніше, ніж сидіти — у 10 місяців. Згадує, що якось розважалися під час родинного свята й вирішили перевірити, ким буде дитина. Розклали довкола неї різні речі: маленький глобус, підручники, фломастери. Саме за останніми й потягнулася Поліна.

Згодом Марина купила доньці спеціальні "пальчикові фарби". Зараз вона малює гуашшю. Художників у родині немає. Батько Поліни — моряк, бабуся — лікарка.

— Я вмію лише перемальовувати, — каже мати дівчинки. — Під час вагітності малювала крейдою та слухала музику. Хотілося в"язати, але вважається, що не можна. У лікарні лежала довго, бо Поліна в мене пізня дитина, народила в 31.

Дівчинка створила вже понад 50 робіт. Мати вирішила показати їх фахівцям. Пішла з картинами до місцевого художнього музею та галереї "Авек".

— Спершу мені сказали, що, мовляв, усі батьки вважають своїх дітей геніальними. Як роздивилися, почали запевняти, що в дитини колосальне відчуття кольору. Треба, аби з нею займалися професіонали, — розповідає Марина.

У три з половиною роки Поліну віддали до художньої школи ім. Рєпіна. Дівчинка малює разом з іншими дітьми, також займається додатково.

— Така маленька учениця в мене вперше. Коли з нею працюємо, ніколи не знаємо, що вийде. Тему не задаємо, — говорить викладач художньої школи Ольга Десятова.

Мистецтвознавці кажуть, що роботи Поліни — імпресіонізм.

Назву майбутньої виставки дівчинка вигадала сама. Також попридумувала назви для картин.

Є звичайні — "Вечір", "Зима", а є, приміром, робота з підписом "Тут Боженька живе".

Майже всі композиції в Поліни — абстракції. Є такі, на яких угадуються образи. В основному це тварини. Особливо дівчинка полюбляє риб.

— Мабуть тому, що влітку ходили з нею на рибалку, — припускає мама.

Продавати картини доньки батьки поки що не збираються. Кажуть, що шкода розставатися з Поліниними творами. Хоч охочі купити картини юної імпресіоністки вже є.

Зараз ви читаєте новину «Виставка картин 4-річної Поліни Добрякової відкриється у Харкові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути